«Я раджу не повертатись, нам потрібно пережити зиму»: ексклюзивно у «Сніданку з 1+1» Ірина Верещук про те, чи варто повертатися додому

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Ірина Верещук: Я раджу не повертатись, нам потрібно пережити зиму

Ексклюзивно до студії «Сніданку з 1+1» завітала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Поділитися:

Улюблена програма українських телеглядачів «Сніданок з 1+1» в ефірі телеканалу ТЕТ у будні з 7:00 до 10:00 та у вихідні – з 8:00 до 10:00 продовжує розповідати українцям про оперативні новини в країні та долучати спеціалістів різних галузей. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слід звикати, що в наших оселях в зимовий період має бути максимум 19 градусів», – Лана Зеркаль розповіла про підготовку України до нового опалювального сезону

Ексклюзивно до студії «Сніданку з 1+1» завітала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та розповіла, на яку допомогу зараз можуть розраховувати люди на деокупованих територіях, про актуальні виплати для внутрішньо переміщених осіб і чи потрібно українцям, які наразі перебувають за кордоном, повертатись додому.

Верещук

Попри деокупацію територій у різних регіонах України, в тому числі населених пунктів Харківщини, Верещук рекомендує українцям евакуйовуватись, оскільки до весни у цих містах неможливо відновити певну критичну інфраструктуру.

«Я завжди раджу евакуюватись…На деокупованих територіях Харківської області вже майже 15 тисяч жінок та дітей евакуювались. Це пов’язано з тим, що ми не зможемо там відновити газопостачання у багатоквартирних будинках взимку. Навесні – буде інша розмова. Проте якщо люди залишаються, то потрібно скористатись усіма можливостями, які дає держава та міжнародні програми. Наразі їх 7 та вони діють. Одна з них – це грошова допомога», - прокоментувала Верещук.

До прикладу, чиновниця прокоментувала, що кожна людина в Ізюмі, яка переживала окупацію, отримає одноразово 1200 грн. Також одноразову допомогу у 2200 гривень надає Міжнародна організація з міграції. Зі свого боку держава забезпечує деокуповані території ліками та теплим одягом та продовжує шукати можливість надання людям готівкових грошей. Також Верещук наголосила, що соціальні виплати та пенсії, які українці не отримували впродовж 7 місяців через окупацію, вже відновлені.

Окрім того, держава виділила 562 млн гривень на програму Мінреінтеграції на безкоштовні дрова для деокупованих територій, а також тих міст, де через обстріли люди не зможуть заготувати дрова до зими. Як українцям отримати цю допомогу, Верещук додала:

«Міські громади готують такі списки, а людям привезуть дрова. Вже в суботу ми приймемо постанову, яка розподілить ці кошти по ОВА. Дрова будуть закуплені на місцевому рівні та розвезені».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голоду не буде", — про подорожчання продуктів і найскладнішу за останні роки зиму (розмова у "Сніданку з 1+1" з економістом Сергієм Фурсою)

Щодо можливості встановлення модульних містечок до зими у деокупованих містах, чиновниця прокоментувала, що це неможливо.

«Давай будемо відвертим: їх встановити шансів немає. Нам потрібно зараз зберегти людей, а це можна зробити тільки або евакуювавши або надавши усю необхідну допомогу», - зазначила Верещук.

Також у «Сніданку з 1+1» на ТЕТ чиновниця торкнулась і теми мобілізації українських чоловіків на тимчасово окупованих територіях. Говорить, що це наслідки дій нашого ворога, оскільки росія відчуває безкарність і вважає, що їй нічого не буде за примусову паспортизацію людей. Проте це не так.

«Ті, хто примусово паспортизує – будуть відповідати. Ми зробили законопроєкт, проголосували вже на Кабінеті Міністрів, просимо депутатів якомога швидше проголосувати зі свого боку. Ті, хто принижував людей в правах та створював умови для примусової паспортизації – будуть відповідати», - підкреслила Верещук.

Також чиновниця звернулась до усіх українців, які залишаються на окупованих територіях з проханням за можливості евакуюватись для того, аби не бути «живим щитом» та дати можливість нашим захисникам деокупувати міста з мінімальною кількістю жертв серед цивільного населення. І додала:

«Ми своїх людей бережемо. А люди не чують, не слухають, не бачать, а потім результат, що до нас зараз 60 тисяч дзвінків на гарячу лінію з проханням «вивезіть, не можемо виїхати, евакуація зупинена, коридорів немає, нас мобілізовують та паспортизують». Тому слухайте, що каже влада, чуйте, що Президент каже у своїх зверненнях».

Також Верещук закликала усіх українців звертатись на гарячу лінію 15-48 або у соцмережах, аби отримати допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україну може очікувати демографічна криза через масовий виїзд жінок та дітей за кордон: як її уникнути та як стимулювати повертатися

Чиновниця підкреслила, що наразі в Україні офіційно нараховується 4,7 млн вимушених переселенців, проте неофіційно ця цифра сягає 7 млн людей. Також  є велика кількість тих, хто виїхав за кордон. Щодо того, чи потрібно їм наразі повертатись додому, Верещук дала однозначну відповідь.

«Я раджу не повертатись, нам потрібно пережити зиму. Вона буде важкою, як бачите, ворог зміщує фронт, мілітарно він нічого не може нам зробити, ми контратакуємо, звільняємо. Це не подобається ворогові і він зміщує акцент на гуманітарний фронт… Вони будуть робити все, щоб зруйнувати критичну інфраструктуру, щоб ми взимку замерзали. А чим менше буде навантаженість на мережі, споживання електроенергії, газу та решта – тим швидше ми зможемо зберегти та перемогти», - зазначила міністерка.

Нагадуємо, щодня на глядачів «Сніданку з 1+1» очікують оперативні новини, поради від профільних спеціалістів, включення зірок та українців, які роблять усе задля перемоги України.  Не пропустіть щодня проєкт з  07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалі ТЕТ, а також на YouTube. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Новини по темі