Як часто потрібно змінювати постіль (поради дерматолога)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як часто потрібно змінювати постіль - розповідає дерматолог (відео) - 1+1
Фото: Freepik

Які загрози становить волога постіль, та які тканини для постелі найкращі - вдповідає дерматолог.

Поділитися:

Постіль — це невіддільна частина нашого повсякденного життя. Вона впливає на якість нашого сну, комфорт і здоров'я. В ефірі "Сніданку з 1+1" лікарка-дерматологиня Тетяна Сусенко детальніше розповіла на що варто звертати увагу у виборі постільної білизни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зволожити шкіру під час спеки: поради косметолога

Улітку актуальна проблема надмірного потовиділення під час сну. Чи становить волога постіль загрозу для здоров’я?

Так, певна небезпека є. Швидкість забруднення постелі є високою влітку. Постіль може містити жир, частинки епідермісу, пил, бруд, пилових кліщів. Тепле вологе середовище сприяє подразненням, загостренням шкірних захворювань та розвитку алергій. Варто зазначити, що ця проблема притаманна не лише літу, а всім випадкам, коли у людини підвищене потовиділення — скажімо, взимку під теплою ковдрою або під час лихоманки.

“Якщо ця постіль тривалий час вона мокра, вона брудна, то, звичайно, всі ці частинки бруду знову потрапляють на нашу шкіру”, — пояснила дерматологиня.

Як правильно застеляти постіль: одразу після пробудження чи варто дати їй час “подихати”?

Загалом, великої різниці немає. Проте якщо постіль волога буде краще дати їй час підсохнути.

Популярним є так званий “єгипетський метод” для охолодження: зволожити простирадло та накритися ним. Чи є він дієвим?

Хоч така дія і зможе охолодити вас на деякий час, проте цим способом ви створюєте вологе середовище, яке є ідеальним для розвитку бактерій та загострення шкірних хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберегти здоров’я шкіри та швидко привести її в порядок після безсонної ночі: поради лікаря-косметолога 

Як часто потрібно змінювати постіль?

  • Подушки — 1 раз на 4-6 місяців (якщо подушку можна прати);
  • Ковдри — 1 раз на 2-3 місяці;
  • Підковдри — 1 раз на 2 тижні;
  • Простирадла — 1 раз на тиждень;
  • Наволочки — 2 рази на тиждень.

Що впливає на частоту зміни постелі?

Як ми вже зазначали, влітку постіль варто змінювати частіше. Також якщо ви спите не одні, маєте дітей чи домашніх улюбленців, спите без одягу або маєте алергії — усе це є чинниками швидшого забруднення постелі.

На які тканини варто звернути увагу під час вибору комплекту постільної білизни? 

Дерматологиня радить обирати постіль з натуральних тканин:

  • Сатин — найкращий вибір, на думку лікарки. Ця тканина м’яка, легко переться та прасується, а також є доступною в ціні. До недоліків можемо віднести схильність до спричинення статичної енергії та недовговічність.
  • Бязь — як і сатин, є видом бавовни. Ця тканина грубша, а тому довше служить. Вона добре вбирає вологу і є найдешевшою з цього переліку. Мінусом є те, що при пранні на високих температурах вона зсідається.
  • Льон — довговічна тканина, що влітку дає прохолоду, а взимку зберігає тепло. Тканина досить груба і погано прасується. 
  • Шовк — вишукана та делікатна тканина, що потребує особливого догляду. Недоліки: шовк недовговічний та, як і сатин, може спричиняти статичну енергію.
  • Бамбукове волокно — гіпоалергенна тканина, яка чудово підходить для дитячої постелі.

Новини по темі