Як допомогти дитині, якщо вона стала жертвою насильства

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що робити, якщо став свідком насильства над дитиною: як допомогти
freepik.com

Алгоритм дій при вияві насилля над дитиною.

Поділитися:

Насильство – це неприпустима поведінка щодо дитини. Насильство над дітьми або жорстоке поводження з дітьми — фізичне, психологічне, сексуальне насильство або відсутність виховання та піклування над дітьми батьками, особами-опікунами чи сторонніми людьми, які займаються доглядом за дітьми. Як перешкодити насиллю над дитиною – розібралися в ефірі ранкового шоу "Сніданок з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як протидіяти насильству під часи війни: Людмила Барбір та Руслан Сенічкін у «Сніданку з 1+1» поговорили із представниками IOM Ukraine

Попри те, що проблема є досить масштабною, не всі розуміють як діяти, якщо став свідком насильства над дитиною. 

«У цьому випадку варто залишатися перш за все людиною і не бути байдужим. Якщо ставити перш за все інтереси дитини, то не виникає жодних сумнівів в тому чи іншому випадку як в цій ситуації вчинити», - зазначає керівниця навчальних проєктів з безпеки дітей Олена Лізвінська. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неля Шовкопляс дізналася, як вберегти своїх дітей від небезпеки у воді

Яким має бути алгоритм дій при виявленні насилля над дитиною

  1. Не залишайтеся байдужими, запропонуйте допомогу, звернувшись до дорослого. Це змістить фокус уваги.
  2. Якщо на ваш погляд є загроза здоров’ю або життю дитини – викликайте поліцію
  3. Увімкніть запис відео, залучіть додаткових свідків, якщо дорослий не припиняє насильницьких дій щодо дитини.
  4. Через деякий час можна повторно звернутися у поліцію та службу у справах дітей, щоб поцікавитися ситуацією.

«Те, що дитину лупцюють – не проблема дитини. Це проблема дорослого. Виправдань зловживанню батьківським становищем і насилля до дитини немає», - переконана керівниця навчальних проєктів з безпеки дітей .

Ранок зі “Сніданком з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть щодня проєкт з 7:00 до 9:30 на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:

Instagram

Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі