Як запобігти домашньому насильству: коментує експерт у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як запобігти домашньому насильству під час війни — Сніданок з 1+1
Freepik

У 2023 році стрімко росте кількість звернень щодо домашнього насильства!

Поділитися:

“Та вона сама винна!”, “А чого терпить?”, “Б’є значить любить” — такі коментарі досі часто лунають у розмовах про домашнє насилля. У Сніданку з 1+1 Альона Зубченко, програмна менеджерка UNFPA в Україні, розповіла про боротьбу з домашнім насиллям на базі Фонду Народонаселення ООН в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Наше суспільство не буде терпимим до насильства вже ніколи», – Олена Зеленська презентувала мобільний додаток для людей, що страждають від домашнього насильства

У 2022 році до поліції та соціальних служб надійшло понад 250 тисяч звернень щодо домашнього насилля, у першому півріччі 2023 року статистика збільшується на 40%.

Експертка розповідає, що регулярно проводять хакатони, де представники громадських організацій та просто небайдужі громадяни мають змогу взяти участь у розробці проєктів для запобігання домашньому насиллю. Зокрема, на одному хакатоні запропонували ініціативу залучення спеціалістів б’юті-сфер: працівники тату-салонів, фітнес-залів або салонів краси можуть виявити серед своїх клієнтів жертв домашнього насилля та допомогти їм. 

“На жаль, багато хто в Україні вважає, що через війну домашнє насильство не на часі, але проблема нікуди не зникла, десь часом навіть загострилася”, — коментує Олеся Савенко, консультантка  UNFPA по роботі з громадами із запобігання ГЗН, учасниця одного з хакатонів.

Фонд надає кваліфіковану допомогу жертвам. Була відкрита перша гаряча лінія для чоловіків з психоемоційною підтримкою. Вона може стати інструментом запобігання насиллю, адже спілкування проходить анонімно і спонукає до щирої розмови. Експертка зазначає, що стрес й травми спричинені війною підвищують рівень агресії та спричиняють більше насилля в родині.

В Україні за телефонним номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

Фонд проводить тренінги та навчання ініціативних груп, які працюють по регіонах та місцевих громадах. Такий підхід забезпечує необхідні соціальні контакти з потенційними жертвами та підвищує шанс того, що потерпіла чи потерпілий заговорить.

“Ми прагнемо сформувати суспільство нетолерантне до насилля”, — пояснює експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все про сексуальне насильство: що робити та куди звернутися, якщо ви його пережили, стали свідком або вам довірилася постраждала людина

Існує проблема суспільного тиску на жертву, так званий віктімблеймінг. Фонд проводить роботу з громадами задля боротьби зі шкідливими соціальними нормами. На жаль, на ґрунтовні результати такою роботи можуть піти роки, а то й навіть зміни поколінь.

Дивіться "Сніданок з 1+1" щодня з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, а також "Сніданок. Вихідний" у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

"Сніданок з 1+1" в соцмережах:

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі