Які функції виконує вітамін К і у яких продуктах його знайти

Сніданок з 1+1
07:00
Будні

Дієтолог розповіла, чим корисний вітамін К та у яких продуктах його найбільше.

Поділитися:
Logo Telegram Logo Facebook Logo Viber

З дитинства усі знають, що потрібно вживати овочі і фрукти, оскільки вітаміни – запорука здоров’я та краси. У студії «Сніданок з 1+1» наш постійний експерт, дієтолог Галина Незговорова, розповіла, чому потрібно вживати вітамін К та у яких продуктах його найбільше.

Вітамін К – жиророзчинний вітамін, без якого неможливе згортання крові, припинення кровотечі та швидке загоєння ран.

ФУНКЦІЇ ВІТАМІНУ К

1. Зміцнює стінки судин.

2. Бере участь в утворенні аденозинтрифосфату (АТФ) – головного джерела енергії в організмі людини.

3. Нормалізує роботу м’язів та шлунково-кишкового тракту.

4. Перешкоджає утворенню каменів у нирках.

5. Допомагає нейтралізувати шкідливу дію токсичних речовин.

6. Важливий для формування кісток.

У природі цей вітамін існує у 2 формах: К1 та К2. Вони всмоктуються та засвоюються у кишечнику за допомогою жовчі.

За нормальних умов життєдіяльності, дефіцит вітаміну К в організмі майже не виникає. Мікроорганізми товстої кишки постійно продукують цей вітамін у невеликій кількості.

ПРИЧИНИ НЕСТАЧІ ВІТАМІНУ К

1. Порушення жирового обміну та секреції жовчі.

2. Захворювання печінки і жовчного міхура.

Зазначимо, що раніше терапевт розповіла, як вберегти печінку від хвороб.

3. Порушення мікрофлори кишечника.

4. Прийом препаратів, які порушують засвоєння вітаміну.

Добова норма вітаміну К для дорослої людини – 90–120 мкг, – зазначила дієтолог

Про нестачу вітаміну К може сигналізувати тривала депресія, остеопороз, недокрів’я (анемія), часті кровотечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як запобігти нестачі заліза без використання лікарських засобів

Вітамін К ми отримуємо із продуктами рослинного та тваринного походження. Основні джерела вітаміну рослинного походження: зелений горошок, соя, волоські горіхи, шипшина, морква, кабачки, томати, буряк, картопля, кукурудза, кольорова капуста, петрушка, шпинат, листя салату.

Джерела вітаміну К тваринного походження: м’ясо, печінка, яйця, твердий сир, молоко.

Повноцінне харчування корисне не тільки для мікрофлори кишечника, але й допоможе без шкоди для здоров’я скинути зайві кілограми.

Нагадаємо, що нещодавно Олексій Душка розповів, які жири потрібно вживати, щоб схуднути.

Зіркові новини
Всі відео
Новини по темі

Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

Приймаю