День українського словника: Олександр Авраменко розповів, яким словникам надає перевагу

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Олександр Авраменко пояснив, які словники краще: електронні чи друковані.

Поділитися:

Сьогодні, 18 січня, відзначається День українського словника. Українська мова багата та мелодійна: даними Інституту української мови Національної академії наук обсяг нашої лексики налічує близько мільйону слів!

Першому лексичному словнику української мови вже майже 400 років. Називався він "Лексикон славеноросский и имён толкование". Він був створений Памвою Бериндою за власний кошт. Автор працював над виданням 30 років, при тому, що тоді існувало всього лише близько семи тисяч слів церковнослов'янської української мови.

Дослідник, письменник, літературознавець та популяризатор української мови Олександр Авраменко в ефірі шоу "Сніданок з 1+1" розповів, яким словникам надає перевагу та чи справді неприйнятні помилки в розмовній мові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колоритні українські слова та фразеологізми від Олександра Авраменка – до Дня української писемності та мови

Які словники варто обирати: друковані чи в онлайн-версії? Олександр Авраменко пояснив:

Раніше я схилявся до друкованого словника, а сьогодні, в епоху інформаційних технологій, коли світ став дуже динамічним, онлайн виручає. Ти на будь-якій точці планети можеш зайти в словник, два дотики — і перед тобою слово! Крім того, зараз існують такі зведені онлайн-словники, які є зібранням двадцятьох словників! Тобто ви можете ввести слово та здобути інформацію про нього одразу з двадцятьох словників, написаних у різний час.

Існує думка, що в більшості інтернет-словниках багато помилок. Чи погоджується зараз з цим Авраменко та який онлайн-словник може порекомендувати? Розповів:

Ще років 5-7 тому електронні словники були з помилками, тому що нашвидкуруч вносили дані, не встигали вичитати слова. А зараз є словник, який називається "Мовно-інформаційний фонд". Ви потрапите на словник, де побачите, як пишеться те чи інше слово, власні назви, населенні пункти, наголоси... І це, до речі, "живий" словник! Це дуже добре, що в нього потрапляють слова із сьогоденного вжитку. В цей словник науковці чи не щодня вносять нові слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тест на рівень грамотності від Олександра Авраменка та ознаки функціональної неграмотності (відео)

Як реагувати на свої помилки та чи дійсно вони такі страшні? Олександр Авраменко зазначив:

Наша українська мова гнучка. Є поняття еталону мовлення — ідеалу, до якого треба прагнути. Але те, що ви іноді помиляєтеся — це означає, що ви живі люди! І я, професійний філолог, теж іноді помиляюся. Людей, які ідеально знають мову, не існує. Все життя варто досліджувати українську мову! Тому інколи, коли досвічені люди помиляються — це не хиба, а наша перевага. 

Українська школярка привезла золоту медаль з конкурсу юних науковців: дивіться сюжет.

 

Новини по темі