У програмі Сніданок з 1+1 розповіли про корисні та дієтичні властивості різноманітних каш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 бюджетних продуктів для збалансованого раціону

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ ПШОНЯНУ КАШУ

1. Підвищує апетит, попереджає розвиток анемії.

2. Покращує стан волосся та шкіри.

3. Допомагає позбутися депресії, поліпшує пам'ять.

4. Покращує стан зубів, печінки, серцево-судинної системи.

5. Виводить токсини.

Енергетична цінність пшона зменшується за рахунок кулінарної обробки, тому цей продукт використовують для схуднення, – каже дієтолог Галина Незговорова.

При виборі крупи варто звернути увагу на її колір. Чим жовтіше пшоно, тим смачнішою буде каша.

Дієтолог не рекомендує готувати пшоняну кашу наперед і розігрівати її наступного дня. Адже їжа втратить усі лікувальні властивості.

Ідеальний вибір при приготуванні каш та запіканок – шліфоване пшоно. Воно швидко розварюється та гарно засвоюється організмом, – каже експерт.

ЯК ВАРИТИ ПШОНЯНУ КРУПУ

Крупа пшенична – 1 стакан. Вода – 2 склянки. Масло, сіль за смаком.

Крупу великого помелу треба промити. Вважають, що від цього підвищується якість каші.

Читайте також: Дієтичне харчування: рецепт смачного та корисного сніданку

Коли закипить вода з крупою, на поверхні утвориться піна. Її потрібно зняти.

Зменшити вогонь і варити 15-20 хвилин, періодично помішуючи.

Кашу заправити олією.

Якщо раптом вода википіла, а крупа ще не розварилася, варто додати трохи окропу і варити далі.

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ ГРЕЧАНУ КАШУ

1. Гречка містить необхідні поживні речовини: білки, вуглеводи, амінокислоти, вітаміни В1, В2, Р, РР, кальцій, фосфор і мікроелементи.

2. Кислоти, що входять до складу гречки пришвидшують засвоєння їжі. 

3. Гречка добре насичує організм, адже засвоюється поступово. Вона багата клітковиною, що допомагає схуднути та очистити організм.

4. Корисні вітаміни та мікроелементи у гречці зміцнюють нігті, волосся, покращують загальний стан шкіри та зменшують акне. 

ЯК ВАРИТИ ГРЕЧАНУ КАШУ

Щоб максимально зберегти корисні властивості гречки, дієтологи радять не варити її, а на ніч залити окропом. Після цього її можна за смаком приправити кефіром, йогуртом. 

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ РИСОВУ КАШУ

  1. Рис не містить глютену, тому для тих, хто не переносить злаків, він буде корисним і безпечним.
  2. Рис низькокалорійний, при цьому місить калій, марганець, магній, невелику кількість заліза та вітамін B.
  3. Невелика кількість рису викликає відчуття ситості. Це лежить в основі дієти для схуднення, коли щодня потрібно з’їсти 1,5 кг відвареного на воді рису та запивати його зеленим чаєм. Однак, зловживати такою дієтою не варто. Зі слів дієтолога, рисова дієта неповноцінна, адже організму бракуватиме інших корисних речовин. Також не варто вживати рис людям, які страждають від цукрового діабету.

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ ВІВСЯНУ КАШУ

  1. Овес - лікарська рослина 2017 року. Культура містить вітаміни В1, В2, Е, цинк, фосфор, залізо, йод, марганець, селен.
  2. Кремній, що входить до складу вівса уповільнює процес старіння.

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ КУКУРУДЗЯНУ КАШУ

  1. Калорійність кукурудзи – 325 ккл.
  2. Кукурудза містить безліч вітамінів, зокрема А, В1, В2 та мікроелементи.
  3. Страви з кукурудзи рекомендують для профілактики атеросклерозу, ожиріння та цукрового діабету.

Дієтолог радить зберігати кукурудзяну крупу у скляній або керамічній тарі в закритому вигляді. Варити її потрібно не менше 1 год. І пам’ятайте, що об’єм крупи під час варіння збільшується вчетверо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із чим поєднувати кукурудзу: 5 надсмачних рецептів

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ ПШЕНИЧНУ КАШУ

У складі пшениці чимало клітковини. Проте її не рекомендують з алергією на глютен, а також хворим на цукровий діабет.

ЧОМУ ПОТРІБНО ЇСТИ ПЕРЛОВУ КАШУ

Ця каша містить білок та багата на калій і фосфор.