Домедична допомога: майстер-клас з використання дефібрилятора (ВІДЕО)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Дефібрилятор: як користуватися (відео)
Соцмережі КП "Київський метрополітен"

Дефібрилятори поступово з’являються в метро, аеропортах, громадських місцях. Та мало хто знає, як ними користуватися, щоб врятувати людину? Про це розповідає експерт.

Поділитися:

В ефірі ранкового шоу «Сніданок з 1+1» голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус розповів про те, як правильно користуватися дефібриляторами в громадських місцях. Ці знання дуже важливі і цінні для кожного, адже саме дефібрилятор – один з найбільш ефективних приладів надання домедичної допомоги. І людині можна реально врятувати життя, якщо оперативно ним скористатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк захиститися від комах на пікніках: скаут-лідерка ділиться своїми лайфхаками

Нещодавно в одному з київських фітнес-центрів раптово помер чоловік. Хоча швидка приїхала за 20 хвилин після виклику, врятувати його не вдалося. Незважаючи на те, що чоловікові проводили серцево-легеневу реанімацію, дефібрилятора в закладі не виявилося, і дорогоцінний час було втрачено. А ось футболіста збірної Данії з футболу, який раптово зомлів прямо під час одного з матчів Євро-2020, що наразі проходить, врятувати вдалося саме завдяки дефібрилятору.

Фото: соцмережі КП "Київський метрополітен"

Зараз все більше дефібриляторів з’являється в українських аеропортах, метро, громадських місцях, на підприємствах. І це в цілому дуже позитивна тенденція, проте є суттєва прогалина ­– люди не знають, як ними користуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потужна магнітна буря насувається на Землю: кому слід непокоїтися та як себе вберегти

Ярослав Вус наголошує, що дефібрилятор – це прилад саме домедичної допомоги. Він може допомогти врятувати життя людині на 1-й хвилині після втрати нею свідомості, і вже буде практично неефективним, наприклад, на 5-й.

Дефібрилятор може стати у нагоді у будь-якій ситуації, коли людина не дихає. Він в рази збільшує ефективність серцево-легеневої реанімації. Ярослав Вус у студії «Сніданку з 1+1» в компанії ведучих Руслана Сенічкіна та Людмили Барбір розповів та показав на манекені, як слід користуватися таким дефібрилятором, які є наразі в столичному метро.

Як користуватися дефібрилятором

Отже, якщо людина не дихає, її слід покласти на спину на тверду рівну поверхню. Після цього відкрити дефібрилятор, при цьому він автоматично вмикається і починає говорити команди українською мовою. Кожна команда проговорюється чітко і двічі.

Фото: соцмережі КП "Київський метрополітен"

Неухильно слідуючи інструкціям приладу, варто:

  • Відкрити пакет, дістати з нього електрод, зняти пластикове облицювання та накласти електрод на оголену верхню частину грудини справа.
  • Потім те саме зробити з іншим електродом, проте накласти його на оголену нижню частину грудини зліва. Так, щоб він опинився під серцем. Важливо! Електроди накладаються не поруч, а по діагоналі: справа вище, зліва – нижче.
  • Почекати команди, трохи відійти і натиснути на блимаючу кнопку, щоб надати розряд.
  • Після того, як розряд для електрошоку надано, слід розпочати легенево-серцеву ручну реанімацію та штучне дихання з рота в рота або з рота в ніс (знову ж таки, чітко слідуючи інструкціям приладу). Робиться 30 натискань, після цього 2 вдихи.
  • Через 2 хвилини дефібрилятор зупиняється і знову переоцінює стан людини, ритм її серця. Якщо потрібно продовжувати реанімаційні дії, прилад про це повідомить. Якщо ж людина почала дихати, слід перевернути її на бік та чекати на приїзд медиків.

Міфи і правда про автоматичний дефібрилятор

Існує поширений міф, що дефібрилятором можна вбити. Насправді автоматичним дефибрилятором, який знаходиться в громадських місцях, вбити неможливо.

Ще один міф заключається у твердженні, що краще почекати приїзду медиків. Але в такому випадку можна не врятувати людину.

Небезпечний міф – ніби дефібрилятором не можна користуватися для порятунку дітей. Насправді можна і треба.

Правда про автоматичні дефібрилятори заключається в тому, що вони не можуть зашкодити людині. Адже вони постійно самі себе тестують, і якщо виходять з ладу, починають пікати, кричати, блимати.

Фото: соцмережі КП "Київський метрополітен"

Слід розуміти – більшість людей помирає не від зупинки серця, а від зупинки кровообігу через те, що в серця збивається ритм. Воно починає працювати настільки неправильно, що не перекачує кров через фібриляцію. Дефібрилятор зупиняє серце, щоб воно перезапустилося в новому ритмі. І таким чином можна врятувати людині життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЯк вибрати морозиво без рослинних жирів та чи дійсно лікує воно горло

Правила використання дефібрилятора повинен знати кожен. Головне – це чітко слідувати інструкціям, звуковим командам, які дає прилад. І не боятися врятувати людині життя!

Новини по темі