“МОЗ підтримує запровадження саме препаратів з медичного канабісу для лікувальних цілей”, — головний державний санітарний лікар країни Ігор Кузін

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Яка ймовірність епідемії кору та холери та чи підтримує МОЗ використання медичного канабісу
Facebook/i.kuzin.moz

У "Сніданку з 1+1" Ігор Кузін прокоментував епідеміологічну ситуацію та легалізацію медичного канабісу.

Поділитися:

До початку навчального року лишилося менш як два місяці, необхідність масової вакцинації зростає. Багато дітей залишилися без щеплень через карантин і війну. Нагадаємо, вакцинацію від кору роблять двічі — у 12 місяців та 6 років. Чи може бути епідемія та яка зараз епідеміологічна ситуація? А також, чи підтримує МОЗ використання медичного канабісу — в ефірі “Сніданку з 1+1” розповів головний державний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рак шкіри: як уберегтися від меланоми (інфографіка МОЗ та поради лікаря-онколога у "Сніданку з 1+1") 

20 випадків інфікування кіром зафіксовано за останнє півріччя у Львові, а на Рівненщині та Львівщині очікують спалах. Чим це зумовлено?

Перш за все, кір має дуже небезпечну особливість — висока заразність.

“Якщо одна дитина захворіла на кір, вона в середньому інфікує 7-8 дітей які не мають імунітету. До прикладу ковід, одна людина в середньому інфікувала максимум 2 особи”, — пояснює лікар.

Ризики значно зростають з початком шкільного року, адже великі скупчення дітей підвищують ймовірність зараження. Окрему небезпеку становить тривалий інкубаційний період, під час якого ще немає симптомів. Кір шириться хвилями, що виникають раз на 5 років, остання припала на 2017-2019. Вона також почалася із заходу України й поширилася по всій території.

“За два роки в нас захворіло майже 150 тисяч дітей”, — зазначає експерт.

Чи є потреба у вакцинації, якщо дитина виходить на офлайн навчання

Нагальна потреба в щепленні є у незалежності від того чи піде дитина до школи, чи продовжить навчатися дистанційно.

“Якщо у вас пропущені щеплення, якщо немає медичних протипоказань, такі щеплення треба зробити обов’язково”, — застерігає лікар.

Що ж таке кір

“Це дитяча інфекційна хвороба, від якої немає зараз ліків. Незважаючи на те, що ми звикли так думати що усі дитячі інфекції протікають дуже легко, насправді від кору немає ліків. І у частини дітей кір може мати саме важкий перебіг. Вакцина КПК — це складна вакцина, вона захищає одразу від трьох інфекцій — це кір, паротит, краснуха. Тому вакцинація саме двома дозами буде формувати повноцінний імунітет проти саме цих трьох типів інфекційних захворювань”, — відповідає експерт.

Чи забезпечена країна достатньою кількістю вакцин

Так, сумарно 260 тисяч людей мають бути провакциновані.

Чи є вікові обмеження до коли потрібно вакцинуватися

Щеплення треба зробити до 16 років. Зокрема, для внутрішньо переміщених осіб, які не мали змоги вчасно вакцинуватися, будуть працювати мобільні бригади, які зможуть надати цю послугу. Детальну інформацію щодо конкретно вашого населеного пункту можете знайти на відповідних інформаційних сервісах на сайті Центрів контролю та профілактики хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три напої, що сприяють появі інфаркту

Дискусії про ухвалення законопроєкту щодо лікувального канабісу не вщухають. Що можете сказати з цього приводу?

У законопроєкті прописані основні підходи до використання речовини, є усвідомлення того, що це — наркотичний засіб, запропоновані способи регулювання. Уже пропрацьований механізм контролю. Будь-яке призначення медичного канабісу буде за електронним рецептом — не можна буде просто купити речовину в аптеках. Усі суб’єкти що займаються виробництвом та реалізацією будуть зобов’язані отримати ліцензію. Мають бути адаптовані національні стандарти та протоколи лікування. Препарати медичного канабісу застосовуються при дуже великому переліку паталогічних станів: неврологічні, психологічні, психіатричні розлади, а також лікування хронічного болю.

“В цьому законі дуже багато таких нових  речей. Після першого читання зараз буде відбуватися дійсно така ретельна робота над урегулюванням кожного пункту, будуть проводитися фахові дискусії. Але в цілому Міністерство здоров’я підтримує запровадження саме препаратів з медичного канабісу для лікувальних цілей”, — пояснює лікар.

Чи передбачене покарання за нелегальний обіг

Так, кримінальний кодекс України передбачає покарання за будь-які порушення, що стосуються наркотичних засобів.

Було багато думок щодо поширення холери у зв’язку з терактом росії на Каховській ГЕС. Яка зараз ситуація

“Ми не знайшли жодного підозрілого або підтвердженого випадку на холеру на території цих областей. Але, разом з тим, у воді активно циркулює холероподібний вібріон. Це означає, що температура сприятлива для того, щоб холера з’явилася або з’являлася через деякий час. Але випадків зараз поки що немає.” — відповідає експерт.

Як мінімізувати ризик захворювання

Головний державний санітарний лікар ділиться трьома правилами:

  • Не купатися в поверхневих водоймах Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.
  • Не споживати рибу з несанкціонованих ринків, бо вона також може бути джерелом інфекцій. 
  • Пити воду лише гарантованої якості. Якщо ви маєте криницю, краще почекати повідомлення про безпеку пиття води звідти від ДСНС або місцевих органів влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі “Сніданку з 1+1” назвав причини бездіяльності ООН та Червоного хреста після підриву Каховської ГЕС 

Останнім часом стається більше випадків кишкових інфекцій та отруєнь в закладах громадського харчування. Що роблять відповідні служби 

Коли людина звертається до лікаря з такою проблемою, протиепідемічна система отримує повідомлення про кожен такий випадок. Проводять епідеміологічне розслідування: спілкуються з пацієнтом про можливі причини захворювання, якщо виникає підозра щодо закладу чи продукту — інформацію передають до Держпродспожив службу, і вона це перевіряє. Представник служби та епідеміолог проводять спільні перевірки на об’єкті. У разі порушення на заклад чекає штраф або закриття.

Новини по темі