Якщо ядерний вибух: чим запастися, де сховатися та як вберегтися від радіації (поради Ярослава Вуса)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Можливість ядерного вибуху: якими речами запастися та де ховатися (поради експерта)
Freepik

Що обов'язково потрібно мати з собою, який одяг підготувати та що робити безпосередньо під час ядерного вибуху?

Поділитися:

Можливість ядерної атаки з боку росії – тема номер один останніх тижнів. Попри те, що наразі підтвердженої загрози використання ядерної зброї немає, поінформованість українців – важливий крок для спокою та безпеки. Як правильно готуватися до можливого ядерного вибуху? Голова всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус у "Сніданку з 1+1" розповів правила безпеки під час загрози ядерного вибуху, про які має знати кожен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити у випадку ядерного вибуху: алгоритм дій та поради від експертів

Якими речами потрібно запастися, аби бути готовим до ядерного вибуху

"В підвалах мають бути завчасно заховані та герметично запаковані продукти та запаси води на 2-3 доби. Обов'язково треба мати змінний одяг, декілька дощовиків, тому що буде дощ, щосьнакривати голову, полієтиленові сміттєві пакети, щоб ховати в них забруднений одяг, а також респіратори, щоб не вдихати радіоактивний пил.

Крім того, знадобляться акумулятори, оскільки після таких ударів електроніка виходить з ладу. Ще можна підготувати генератор, засоби зв'язку — радіо чи рації, щоб слухати, що казатиме влада. Наприклад, коли радіація спаде, необхідно знати, де найбільш забруднене місце, щоб спланувати свою евакуацію. Також бажано мати дозиметр", — поділився експерт Ярослав Вус. 

Якими речами слід запастися на випадок ядерного вибуху

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кількість місць у бункері Путіна обмежена": військовий журналіст Андрій Цаплієнко у розмові з Наталією Мосейчук припустив, чи наважаться російські військові на ядерний удар

Де найкращі укриття від ядерного вибуху

Найкращим укриттям у разі ядерного вибуху стане якомога глибший підвал. За словами експерта, він повинен мати міцні бетонні стіни, які здатні перенести вибух та ударну хвилю. У такому підвалі більше шансів, що всередину не потрапить нове повітря з радіоактивним пилом і електроніка не вигорить. Якщо ж до підвалу дістатися не вдалося, то діяти слід за вже відомими правилами безпеки під час ракетних обстрілів.

"Треба відійти від скла та сховатися за двома стінами. Радіація буде не найголовнішою проблемою. Найбільша проблема — світлове випромінювання, яке просто може випалити очі та поробити опіки на шкірі, а також інтенсивна ударна хвиля. Можна заховатися в так званому трикутнику життя — коли ви присідаєте за стіл і якщо щось падатиме зверху, буде більше шансів лишитися неушкодженим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо радіаційна аварія: МОЗ оприлюднило покрокову інструкцію дій

Якщо ядерний вибух застав в машині, на вулиці, вдома

1. Захистити органи дихання. Якщо немає респіратора, можна закритися шарфом. Якщо є вода, можна зволожити тканину. 

2. Перед тим, як увійти до сховища, зняти забруднений одяг та обережно спакувати його в сміттєвий пакет, бажано в рукавичках.

3. Помитися водою з милом, особливо волосся. Якщо такої можливості немає, можна скористатися вологими серветками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому і скільки приймати йодид калію у разі радіаційної аварії

Як діяти у перші 10 хвилин після ядерного вибуху

► Не дивитися у бік спалаху.

► Закрити обличчя та дихальні шляхи.

► Остерігатися уламків.

► Шукати найближче укриття.

"Спочатку відбуваються вибухи, у результаті яких виникає яскравий спалах, потім вибухова хвиля, яка змітає все на своєму шляху, а вже після цього є час перейти в якесь сховище. Пізніше починаються опади — радіоактивний дощ або сніг в залежності від погоди, від якого треба обов'язково повністю сховатися!" — наголосив Ярослав Вус.  

Дивіться поради Ярослава Вуса у сюжеті:

Новини по темі