Рак шкіри: як уберегтися від меланоми (інфографіка МОЗ та поради лікаря-онколога у "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
 Симптоми меланоми: як уберегти шкіру та родимки – інфографіка МОЗ та поради лікаря-онколога – 1+1
freepik.com

Чому важливо пильнувати родимки та на що потрібно зважати?

Поділитися:

Рак шкіри – один з найпоширеніших видів онкологічних захворювань. Разом з підвищенням активності сонця зростає ризик розвитку меланоми. Та, на щастя здебільшого рак шкіри виліковний. Як уберегти себе від меланоми? І що робити, якщо дізнався про діагноз – рак шкіри? Розповідає лікар-онколог Микола Анікусько у "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому з’являються пігментні плями на обличчі і як їх позбутися

Як уберегтися від меланоми: поради МОЗ

Меланома – один із найнебезпечніших типів раку шкіри.  Це злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше вражає шкіру. Проте в окремих випадках меланома може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає.

За даними Національного канцер-реєстру України, у 2020 році були зареєстровані 2422 випадки меланоми, трохи більше ніж третину випадків – 37,7 % – виявили під час профілактичних оглядів.

Дуже важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни. 
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезонна алергія: як виникає та як визначити подразники (коментує алерголог)

Чому важливо пильнувати родимки: інфографіка МОЗ

чому важливо пильнувати родимки 1+1

чому важливо пильнувати родимки 1+1

чому важливо пильнувати родимки 1+1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти можуть спричинити рак і як харчуватися, щоб його уникнути (розказує онколог у "Сніданку з 1+1")

"Протягом життя ці речовини накопичуються, накопичуються і після 45-ти років вони вже для нас мають певну проблему. Перше, що проявляється - це підвищення фотостаріння, виникнення зморшок, сухість шкіри, виявлення змор - таких невеликих,  а потім, якщо ми побачимо - 50-30% людей вже мають актинічні кератози - це такі фізіологічні зміни шкіри, які відбуваються внаслідок накопичення ультрафіолету. Такі поверхневі мутації має майже 45% людей після 60 років, а якщо поглянемо на людей 70+ -  майже 80%.  Ми можемо побачити ці ураження шкіри, на жаль, коли шкіра відповідає на засмагу. Особливо там, де були первинні сонячні опіки", - розповідає лікар-онколог Микола Анікусько. 

Чому засмагати - це дуже небезпечно та як це призводить до раку шкіри, лікар пояснив:

"Часто за рахунок опіків і виникають доброякісні утвори пігментні. Іноді людина може прожити все життя з ними, і вони часто можуть бути вродженими, але як правило, вони набуті. Або є генетична схильність і за цими родимками треба дивитися. На жаль, цій родимі плями дуже є частою основою до виникнення дуже загрозливої хвороби, яка називається злоякісна меланома. Меланома шкіри - це пухлина, яка має дуже серйозний агресивний перебіг. Вона метастазує майже в будь-якій тканині, окрім емалі зуба.  Це дуже загрозлива хвороба і вона небезпечна. Для того, щоб запобігти і мати дуже тривале життя, треба користуватись правилами нової течії нашої онкології - превентивна онкологія. Звернутися до лікаря, оцінити фактори ризику, і якщо є ці є ці пухлини на шкірі - зробити санацію. Головна все ж порада  - не кидатися під сонце влітку і бути обережними з ультрафіолетом".

Як уберегти себе від меланоми, дивіться коментар лікаря:

Новини по темі