Що робити при набряках влітку: поради лікаря-флеболога

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як боротися з набряками: поради лікаря-флеболога
Freepik

Чому влітку виникають набряки та як мінімізувати їх появу?

Поділитися:

Набряки можуть з'являтися через різні фактори: від надмірного споживання солі до проблем з серцем або щитоподібною залозою. Про що сигналізують набряки та як з ними боротися? Про це в "Сніданку з 1+1" розповів лікар-флеболог Василь Мішнев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 продуктів, які викликають набряки влітку (пояснює дієтологиня)

Чому виникають набряки

"Влітку люди часто втамовують спрагу, але не завжди роблять це водою. Хтось п'є солодку воду, хтось каву, це залежить від кожної особи. Літній період часто супроводжується набряками через присутність цукрів і солі, які утримують воду в організмі", — пояснив лікар-флеболог.

Набряки можуть провокувати: 

  • тривале сидіння або стояння;
  • надмірне вживання солоної їжі та алкоголю;
  • тісний одяг;
  • пмс, вагітність;
  • спека;
  • зайва вага;
  • прийом медикаментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 секрети, як не переїдати ягоди та фрукти (поради лікаря-дієтолога)

Набряки причини - 1+1

Як мінімізувати появу набряків

"Важливо для себе зрозуміти, чи ці набряки вам загрожують, чи вони мають просто функціональний характер. Може бути так, що набряк стався раз на тиждень і ви знаєте конкретну причину — тривале стояння або сидіння, вживання багато солоної їжі, перевищення води або алкоголю. Якщо ж набряки повторюються регулярно, навіть незначні, або тривають довше тижня і ви це помічаєте, то це може бути симптомом різних серйозних захворювань. У такому випадку важливо звернутися до лікаря", — зазначив спеціаліст.

Щоб мінімізувати появу набряків, потрібно дотримуватися норми водного балансу — не більше 1,5-2 л чистої води на день. Варто зменшити вживання жирної та солоної їжі та вести активний спосіб життя. У спеку не завадить робити самомасаж та приймати контрастний душ.

Новини по темі