У "Сніданку з 1+1" Людмила Барбір та Руслан Сенічкін дізналися про проблему цинізму в українців

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Тест на цинізм: які причини виникнення

Ведучі "Сніданку з 1+1" у прямому ефірі пройшли тест на цинізм та дізналися про причини його появи.

Поділитися:

Українці стали більш цинічними цього року — такий результат показало дослідження Інституту соціології НАН України. Близько 60% опитуваних виявилося занадто критичними. Ведучі "Сніданку з 1+1”, що виходить у будні дні з 07:00 до 09:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube, Людмила Барбір та Руслан Сенічкін розпитали психотерапевта Олега Чабан про природу цинізму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як долати стрес під час війни дорослим та дітям: поради експерта проєкту "Говорить вся країна" психолога Оксани Зайцевої

Що зумовлює цинізм

Цинізм — це нігілістичне ставлення до людської культури та\або відверте зневажливе зухвале ставлення до загальноприйнятих норм етики, моралі, до кого\чого-небудь, що має загальне визнання повагу.

Експерт зазначає, що такі великі цифри дослідження не здивували його, адже це зумовлено стресовим станом в умовах війни. У такій ситуації природнім є виявлення негативних людських якостей. На таку поведінку також впливає велика кількість інформаційного шуму. Психотерапевт каже, що цинізм як тимчасовий стан — це нормальна практика та певне випробування для кожної здорової людини, яке може піти їй на користь. Цинізм не є суто негативним явищем, а може бути стимулятором до того, щоб бути більш критичним. Здорово цинічні люди шукають альтернативи, хочуть щось змінювати, мають насторожене ставлення. 

"Це місце випробування, якщо людина постійно по житті не є циніком. Це періодичне збурення, перевірка на того що я роблю, тобто таке переосмислення свого життя. Воно потрібне, тому що дійсно треба очиститися", — коментує Олег Чабан.

Проте, на думку експерта, зловтішна реакція на смерть росіян, (наприклад, велика кількість жартів на тему акули, що з'їла московита в Хургаді) не є цинізмом. Це більше захисна реакція, адже зараз ми переповнені люттю, і нам необхідно її випустити. Зараз ми переживаємо мікс емоцій, проте у мирному житті ми можемо повернутися до менш агресивної поведінки.

Причини виникнення

► захисна реакція

► немає сумнівів у власній правоті

► психоемоційні травми

► бажання бути "не гірше за інших"

Тест на здоровий цинізм

Відповідь на питання може бути так\ні

1. Більшість людей діють виключно з егоїстичних мотивів?

2. Вам важко довіряти іншим людям?

3. Ви скептично ставитеся до щирості та доброзичливості людей?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як лінуватися з користю: поради психоаналітика в "Сніданку. Вихідний"

Психотерапевт зазначає, що тест — це не діагноз, а скоріше підказки. Подумайте над своїми ствердними відповідями та спробуйте розібратися, чому ви вважаєте саме так та чи дали б ви таку ж відповідь у минулому.

 

Ранок зі “Сніданком з 1+1” – це свіжі актуальні новини та події, експертні думки та поради, що налаштовують на продуктивний день. Не пропустіть проєкт з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Сніданок в соцмережах:
Instagram
Facebook
Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі