«В Маріуполі залишилося ще дуже багато людей! Врятуйте їх, закрийте небо!» – пронизлива історія тележурналістки Олени Силенко, яка пішки з дітьми тікала з рідного міста

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Історія виходу з окупованого Маріуполя у Щоденниках війни

У "Щоденниках війни" драматична історія виходу з окупованого Маріуполя.

Поділитися:

У "Сніданку. Онлайн" у рубриці "Щоденники війни" тележурналістка з Маріуполя Олена Силенко поділилася своїм драматичним досвідом перебування в окупації та виходу з Маріуполя з двома дітьми. Чоловік Олени залишився в Маріуполі, щоб доглядати за хворою мамою. На відеозв'язку з Варшави Олена з болем та сльозами поділилася власним гірким досвідом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я дуже хочу, щоб всі ми були горді за те, хто ми є, де ми і з ким ми є», – у «Щоденниках війни» історія виходу з окупації шеф-редакторки шоу «Твій день» Людмили Подлевської

Олена Силенко вибиралася пішки з блокадного Маріуполя з двома дітьми: 10-річним Кирилом та 8-річним Костянтином. Родина місяць пробула у справжньому пеклі, під обстрілами російських військ, які перетворили Маріуполь фактично на попіл. Автомобіль Силенків згорів вщент, тож Олена з двома синами пішки йшла з міста 5 км, поки її не підібрав випадковий водій.

МаріупольМаріуполь

На початку відовключення зі "Сніданком. Онлайн" Олена Силенко привіталася:

"Слава Україні! Маріуполь – це Україна. Хоча від міста вже майже нічого не лишилося, його фактично немає."

Жінка нагадує: Маріуполь до війни – це було місто з півмільйонним населенням, а якщо враховувати переселенців, які жили в місті з 2014 року, мешканців там нараховувалося близько 700 тисяч! І зараз проти цих людей російські загарбники ведуть справжній геноцид: вбивають, морять голодом, б'ють, гвалтують, депортують. Про цих російських варварів Олена каже:

"Вони не армія, вони дійсно справжні орки!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У мене був один стакан води зранку, щоб і митися, і почистити зуби, і помити руки", — фотограф Сергій Рістенко розповів про три тижні в окупації на Чернігівщині

Олена Силенко розповідає, що сильні обстріли міста почалися буквального з першого дня війни. А десь з середини березня Маріуполь просто почали цілеспрямовано рівняти з землею. Про те, як наважилася все ж покинути рідне місто з дітьми, жінка розповідає:

"24 березня був рівно місяць цього пекла. Літаки один за одним скидали бомби, "прасували" нас години 4 підряд. Ми вийшли 25 березня вранці, під обстрілами, йшли пішки від будинку 5 км. Далі нас безкоштовно довезли до Мангуша, але там зараз росіяни, і вони всіх відправляють на Донецьк, а звідтти депортують до росії. Ми дивом побачили маленьку газельку від "Червоного хреста" і доїхали на ній до Бердянська. А звідти вже змогли виїхати в Польщу. Чоловік мій залишився в Маріуполі: його 80-річна мама тікала від обстрілу, впала і зламала ногу. Він її не покине і вивезти не зможе, тож поки буде там. І моя мама там з хворими ногами. У нас зникло дуже багато рідних, моя сестра. Це страшне горе".

МаріупольТато перед розлукою з синами, які покидають Маріуполь

Насамкінець жінка у розпачі закликає світ:

"В Маріуполі залишилося ще дуже багато людей! Врятуйте їх, закрийте небо!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На очах у сина російський нелюд вбив батька: трагічна історія сім’ї Нечипоренків з Бучі у «Щоденниках війни»

У Польщі Олена не хоче лишатися, прагне повернутися в Україну після закінчення війни. Вона з розпачем каже:

"У мене була робота, сім'я, у мене було все. А кому я тут треба? Я хотіла жити в моєму українському Маріуполі та їздити в Європу подорожувати. Але не так, не так..."

Сюжети та коментарі експертів на найактуальніші теми сьогодення, а також включення відомих людей дивіться щодня з 09:00 до 12:00 у "Сніданку.Онлайн": на Ютуб-каналі програми та на телеканалах ТЕТ і 2+2 на ТБ.

Історію Олени Силенко з Маріуполя дивіться у відео:

Новини по темі