Не допомагають, а лише шкодять: вчені спростували міф про ефективність популярних дієт для схуднення

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Вчені спростували міф про ефективність популярних дієт для схуднення
Freepik

Нове дослідження вчених показало, що дієти та інтервальне голодування насправді не продовжують життя, а можуть навіть нашкодити

Поділитися:

Їсти менше ніж зазвичай та відчувати легкий голод — довгий час вважалося нормою при схудненні. Про це зазначали не тільки люди, які хочуть позбутися від кількох зайвих кілограмів та шукають швидкі способи, як це можна розбити. Ця ідея набула широкої популярності також серед дієтологів і науковців, що шукали «чарівний спосіб» для схуднення.

Однак нещодавнє наукове дослідження, опубліковане в журналі Nature, поставило під сумнів всі традиційні уявлення про дієти та схудненні за допомогою голодування. Вчені довели, що голодування може мати негативні наслідки для організму, а секрет здоров'я залежить зовсім від інших чинників.

Детальніше про це розповіли в сюжеті Сніданку з 1+1.

Що саме досліджували вчені

У межах цього дослідження науковці спостерігали за мишами, яким попередньо призначили різні режими харчування. Одній групі мишей скоротили добову кількість калорій на 20% і 40%, що імітувало дієти з обмеженим споживанням калорій.

Натомість інша група дотримувалася інтервального голодування – режиму, при якому вони харчуються лише в певний час. Остання група отримувала просто збалансовану їжу без жодних обмежень.

Результати експерименту

На першому етапі дослідження результати виглядали разючими, адже миші, які отримували найменше калорій дійсно жили довше. Це підтверджувало поширену думку про те, що дієти можуть продовжити тривалість життя. Однак глибший аналіз показав, що тривале голодування насправді спричиняє серйозні наслідки для організму.

Попри початкові позитивні результати, миші, які тривалий час були на обмеженому харчуванні, мали значно слабші м'язи та імунну систему. Виявилося, що їхні організми були дуже виснажені, а стрес, викликаний дефіцитом калорій, призвів до ослаблення основних фізіологічних функцій.

Особливо цікавим був вплив інтервального голодування. Науковці сподівалися, що цей режим харчування виявиться ефективнішим, ніж звичайні дієти, проте він теж мав негативний ефект. Голодування у певні періоди часу призвело до аналогічних проблем із м'язами та імунною системою, як і при обмеженні калорій.

Як схуднути
Freepik

Натомість, найдовшу тривалість життя мали миші, які уникали голодування та дієт, а харчувалися збалансовано без радикальних змін у своєму раціоні.

За висновками науковців, результати показали, що секрет здорового тіла та довголіття криється не в обмеженні калорій, а в більш складних факторах, таких як спадковість, рівень стресу, фізична активність. Вчені дійшли висновку, що дієта – лише один із багатьох компонентів, які впливають на тривалість життя і не варто переоцінювати її роль.

Хоча дослідження проводилося на мишах, його результати підтвердили важливі висновки для людей. Цей експеримент спростовує популярний міф про те, що голодування є універсальним секретом молодості та довголіття. 

Адже збалансоване харчування у поєднанні з активним способом життя може бути більш ефективним методом при схудненні, ніж суворе обмеження калорій або голодування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ви точно про них не знали: 7 неочевидних продуктів, що підвищують гемоглобін

Новини по темі