Відчуття втраченого літа: як позбавитися страху загублених можливостей під час війни (поради психотерапевта)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як позбутися відчуття втраченого літа: розповідає Олег Чабан
freepik.com

Як позбутися відчуття втраченого літа? Поради психотерапевта у "Сніданку з 1+1".

Поділитися:

Що робити, якщо через війну з'явилося відчуття втраченого літа? Як допомогти собі впоратися з викликами, які принесло життя, і додати оптимізму? У ранковому шоу "Сніданок з 1+1" розповів психотерапевт Олег Чабан.

Постійний експерт "Сніданку з 1+1" стверджує, що говорити фрази типу "життя пролетіло", "роки пролетіли", "літа як не було", "у нас вкрали літо" – це неправильно. Це погана установка для психіки, що все погано, і так недалеко до депресії. Олег Чабан радить:

"Зачіпляйтеся за щось, за якісь події сьогоднішнього дня. Я завжди говорю: у вас є машина часу? Немає! Тож не варто фантазувати, що було б. Минулого вже немає, треба повертатися у сьогоднішній день. Живіть, наповнюйте сьогоднішній день".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Нас відкинуло не назад, а на старт», – психотерапевт Олег Чабан про те, як знайти точку опори і почати нове життя під час війни

Психотерапевт дає просту пораду, як позбутися страху втрачених можливостей:

"Зробіть щось зовсім протилежне тому, що ви робите щодня. Щось протилежне вашій діяльності: якщо ви інтелектуал, зробіть щось руками, якщо працюте переважно руками – прочитайте книжку".

Чабан каже, що це подарує нові емоції та впевненість у тому, що ви багато що можете. Завжди корисно розширювати горизонт своїх можливостей, а не шкодувати про втрачене, а тим більше про те, що могло би бути. 

Звісно, життя під час війни складне. Але ми маємо адаптуватися до нової реальності і не впадати в депресивний стан, заради себе, своїх дітей та майбутнього України. Олег Чабан резюмує:

"Людина дуже адаптивна. Слід усвідомити: проходячи через величезну біду війну, ми всі герої. Бо ми продовжуємо жити. Те, що ми проходмо – це вже велика місія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Доросла людина має вміти визнавати, що їй погано, і дозволити собі цей сум", — психоаналітик Анна Кушнерук про емоції під час війни

Тож не можна здаватися, не варто шкодувати про літо, яке минуло, адже попереду ще багато подій, які наповнять наше життя. Треба вірити в свої можливості та в нашу перемогу. 

Новини по темі