«Нас відкинуло не назад, а на старт», – психотерапевт Олег Чабан про те, як знайти точку опори і почати нове життя під час війни

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як знайти точку опору в житті під час війни: розповідає психотерапевт
pixabay.com/geraltohurtsov

Як почати нове життя та знайти точку опору під час війни? Розповідає психотерапевт Олег Чабан.

Поділитися:

Як впоратися зі стресом та втратами в житті, які спровокувала війна? Як знайти точку опори та почати нове життя? Про це у "Сніданку з 1+1" розповів психотерапевт Олег Чабан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи розпитувати про горе: психотерапевт Олег Чабан дав поради, як краще висловити співчуття

Війна часто призводить до важких, драматичних втрат у житті. Проте Олег Чабан закликає:

"Слід усвідомити, що нас відкинуло не назад, а на старт. Це може бути старт для возз'єднання сім'ї, нової роботи, будівництва житла, переїзду в інше місто чи країну".

Саме так психотерапевт закликає сприймати життя зараз, зі стриманих оптимізмом. Оскільки суцільнйи песимізм призводиь лише до виникнення депресії. Крім того, Олег Чабан вказує на те, що ми вже були дещо підготовані до кардинальних змін у житті і обмежень пандемією COVID-19. Звісно, війна – це набагато важче, але все одно ми вже дещо розуміємо, як діяти у стресових ситуаціях та пристосовуватися до нових умов життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вмовити родичів полишити свою домівку та тимчасово переїхати у більш безпечний регіон (поради психолога Олега Чабана)

Олег Чабан розказує, що вкрай важливо для людини у стресі знайти точку опори в житті – це, перш за все, люди, з ким ми спілкуємоя, живемо, до кого дотикаємося по життю і хто нас "заряджає". Психотерапевт наголошує:

"Де знайти точку опори? Кожен знаходить її індивідуально, унікального рецепту немає. Ми знаходимо точку опори одне в одному, бо людина реалізує себе лише серед інших людей. Тож знайдіть людину, від якої ви "заряджаєтеся".

Також Олег Чабан додає:

"Наша біологія спрацює, щоб вижити. А от наступний крок – отримувати задоволення від того, що ти живеш, спілкуєшся з людьми".

Що ж робити, коли опускаються руки і вже немає віри в успішне майбутнє України? В такому разі психотерапевт радить слухати і читати новини з перевірених джерел про поани відновлення економіки нашої країни, понівечених окупантами міст. Бо це відновлення точно буде після нашої перемоги, і треба мозку про це нагадувати. А чи можна ігнорувати реалії життя і події навколо, щоб не завдавати удару психіці? Олег Чабан відповідає:

"Ні, ігнорувати реальне життя не можна, потім все одно доведеться повертатися до реальності, і це буде ще важче. Треба пристосовувати до того, що є. Але жити, не відкладувати життя на потім. Війна дає нам переоцінку життя і усвідомлення цінності кожного прожитого дня".

Детальніше поради Олега Чабана щодо того, як знайти точку опори в житті під час війни, дивіться у відео:

Новини по темі