З 1 грудня збільшився прожитковий мінімум: як це вплине на пенсії, субсидії та аліменти

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що буде з пенсіями, субсидіями та аліментами з 1 грудня
Freepik

З початком календарної зими суми соціальних виплат зміняться.

Поділитися:

В Україні з 1 грудня зросте прожитковий мінімум. Відповідно зміняться суми соціальних виплат, які до нього прив'язані. На скільки збільшаться пенсії, субсидії та аліменти, розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як будуть зростати пенсії у 2023 році: пояснює перша заступниця міністра соціальної політики у "Сніданку з 1+1"

На скільки зріс прожитковий мінімум 

З початком календарної зими прожитковий мінімум збільшився для наступних категорій:

  • Для дітей віком до 6 років — 2272 грн (зріс на 71 грн);
  • Для дітей віком від 6 до 18 років — 2833 грн (зріс на 89 грн);
  • Для працездатних осіб — 2684 грн (зріс на 84 грн);
  • Для осіб, які втратили працездатність — 2093 грн (зріс на 66 грн).

Що буде з пенсіями з 1 грудня

З 1 грудня пенсійні виплати зростуть на 66 грн за прожитковим мінімумом для непрацездатних осіб. Так, мінімальна пенсія за віком становитиме до 2093 грн, а максимальна — 20930 грн. 

Також перерахують виплати пенсіонерам з понад нормованим стажем праці, донорам та ветеранам. Деякі категорії отримають надбавки за іншим розрахунком, розповів економіст Борис Кушнерук. 

"Є категорії пенсій, які виплачуються у зв'язку з попередньою професійною діяльністю. І в них вона виплачується часто по окреми законам. Там і суми значно вищі". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати пенсію на тимчасово окупованій території: про можливі варіанти розповіли у «Сніданку з 1+1»

Що буде з аліментами з 1 грудня

Мінімальний розмір аліментів на дітей до 6 років буде 1136 грн щомісяця. Якщо дитині від 6 до 18 років — 1416 грн. Також зросте допомога на діток з інвалідністю та дітей, над якими встановлено опіку чи піклування. 

Що буде з субсидіями з 1 грудня

Компенсація на оплату комунальних послуг може складати до 1800 грн. Від сьогодні нарахуванням субсидій буде займатися не Міністерство соціальної політики, а Пенсійний фонд.

Крім того, з 1 грудня в Україні розпочнуть оформлювати статус учасника бойових дій проти росії, який можна отримати за зверненням командира, який подає документи на підлеглих. Військовослужбовець також може самостійно подати пакет документів до комісії, а ще це може зробити особа, яка звільнена з військової служби через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Новини по темі