Жити за двох: історія Соломійки, якій пересадили серце 4-річного хлопчика (сюжет "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як живе Соломійка, якій пересадили серце 4-річного хлопчика — історія у Сніданку з 1+1

Соломійка обожнює малювати і давно зображує серця, але нині ці малюнки здаються особливими, бо в грудях дівчинки б'ється донорське серце.

Поділитися:

Фото шестирічної Соломійки облетіло мережу та розчулило українців. На ньому дівчинка, якій першій в Україні зробили пересадку серця від дитини. Та… мама 4-річного хлопчика, яка слухає, як б'ється серце її сина. Як Соломійка живе зараз, дізнались у "Сніданку з 1+1", що виходить по буднях із 7:00 до 9:30 в ефірі телеканалу 1+1 Україна, телеканалу ТЕТ та на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горе від втрати близької людини: як прожити скорботу та куди звертатися за психологічною підтримкою

Шестирічна Соломійка обожнює малювати і давно зображує серця, але нині ці малюнки здаються особливими, бо в грудях дівчинки б'ється донорське серце. Вона знає, що сердечко належало 4-річному хлопчику. 

Соломійка родом із Ковеля. Вона — наймолодша в багатодітній родині і змалку була дуже активна: на батуті стрибала, на велосипеді навчилася їздити. Але водночас вона дуже ніжна, мамина донька. У два роки дівчинка захворіла на бронхіт. Хвороба протікала складно. А коли здавалося, що найгірше позаду, лікарі виявили проблеми з серцем. Згодом діагностували тяжку патологію.

"Надія була, що може щось змінитись на краще. Але з кожним разом воно все гіршало і гіршало. Потім лікар нам сказала, що треба тільки трансплантації", - розказала мама дівчинки.

Кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров розповідає:

"Вона вже була в критичному стані, і серце скорочувалось тільки на 20% від норми. Тому шансів вижити й пережити хоча б річний період у неї не було".

В Україні вже робили трансплантації серця дітям підліткового віку, їхніми посмертними донорами були дорослі люди. Але Соломійка потребувала маленького серця, серце дитини. У можливість такої операції батьки дівчинки навіть не вірили. Але на початку липня 2023 мамі Соломійки подзвонили. Для її доньки з'явилося серце. Донором став чотирирічний Юрчик. Він народився у Запоріжжі, але після повномасштабної війни разом із батьками жив у Рівному. Одного дня хлопчику несподівано стало зле.  Про те, що сталося, мама хлопчика згодом написала у мережі. Лікар за фахом, вона одразу кинулася рятувати сина, хоча після комп'ютерної томографії зрозуміла, що шанси вижити в її дитини дорівнюють нулю. Мама Юрчика знала, що її син неминуче помре, але є шанс врятувати інші життя. Так серце хлопчика стало порятунком для Соломійки і ще двох дітей, яким зробили пересадку нирок і печінки. Після операції лікарі дозволили мамі Юрчика послухати, як б'ється серце її сина. На прощання жінка залишила дівчинці подарунок - улюблену іграшку сина.

Соломійку вже виписали з лікарні, хоча попереду ще регулярні обстеження та реабілітація. Зараз дівчинка почувається добре і вже здійснила одну зі своїх мрій - стала школяркою. Перший рік вона навчатиметься дистанційно.

Дивіться "Сніданок з 1+1" з 7:00 до 9:30 у будні дні на телеканалі “1+1 Україна” та на YouTube, а також “Сніданок. Вихідний” у суботу та неділю з 7:00 до 9:30. Також переглянути проєкт можна на платформі онлайн-телебачення Київстар ТБ.

Обговорення "Сніданку з 1+1" в соцмережах:
Instagram
Facebook

Нагадаємо, для того, аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі