Знаменитий віолончеліст грає у розбомблених російськими окупантами місцях України та збирає кошти на допомогу українській армії

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Віолончеліст грає у розбомблених російськими окупантами місцях України: таким чином збирає кошти на допомогу українській армії

Історія музиканта, який допомагає Україні своєю грою на віолончелі.

Поділитися:

Музика здатна передати те, що неможливо описати словами — розповів "Сніданку з 1+1" віолончеліст Лукас Стасевський. Він фін з українським корінням: народився в Естонії, з 5 років жив у Фінляндії, де зробив кар'єру музиканта. З віолончеллю він об'їздив увесь світ, але минулого року відклав інструмент, щоб опанувати нову діяльність — кінорежисуру в Києві. 24 лютого Лукас не став тікати до Фінляндії, а знову взяв у руки віолончель і тепер грає на ній у тих місцях, де війна залишила найболючіші сліди. Він записує це на відео та збирає гроші для допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Таллінні пройшла акція протесту проти масових ґвалтувань українських жінок російськими військовими (фото)

Відео з музикою Лукаса з-під розгромленого будинку у Києві стало вірусним, тож музикант вирішив скористатися популярністю ролика та закликав до збору коштів на допомогу українській армії. Лише за перші дні після оприлюднення відео вдалося зібрати 20 тисяч євро. Віолончеліст розповів:

Я відчув силу музики. Було дуже багато коментарів про те, що музика передає такі емоції, які важко передати словами.

Разом із волонтеркою Валерією Бондаренко у Лукаса Стасевського виникла ідея: постійно грати там, де ще зовсім нещодавно було дуже страшно та боляче. Він грав у Бучі на вулиці Вокзальній, де колону ворожої техніки розгромили українські військові, у розбомбленому Будинку культури в Ірпені, де відбувалися майже усі культурні події міста та околиць, а також на дамбі у Демидові під дощем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Кожен день нам здавалося, що гірше вже не буде», — весільний фотограф з Маріуполя розповів свою історію евакуації з міста («Щоденники війни»)

Кожного разу музикант добирає ту мелодію, яка асоціюється саме з тим місцем, де він грає. На дамбі, наприклад, музикант грав гімн України, а наші воїни підспівували й захищали віолончель від води. А у Будинку культури Лукас грав мелодію Баха як символ того, що знаходиться у зруйнованому культурному осередку.

Для того, аби показати жахливі наслідки війни росії проти України, Лукас і далі мандруватиме з віолончеллю по тих місцях, де були бої. Він обов'язково зніматиме це на відео та допомагатиме таким чином країні. Дивіться сюжет:

Новини по темі