Важливо знати: що таке смартмобілізація та чи з'являться повістки в Дії (роз'яснення Міноборони)

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Якою буде смартмобілізація: роз'яснення Міноборони
Freepik

В Міноборони пояснили, що таке смартмобілізація та як вона працюватиме.

Поділитися:

Міністерство цифрової трансформації займається розробкою пілотного проєкту "смартмобілізації". Після заяв міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова з'явилися розмови про повістки в Дії. Що таке смартмобілізація та як вона працюватиме, розповіла заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важливо знати: як отримати грошову допомогу постраждалим від війни українкам

Що таке смартмобілізація

Як пояснила Катерина Черногоренко, пілотний проєкт передбачає можливість людини, яка вирішила вступити до сил безпеки оборони обрати спеціальність, за якою вона зможе доєднатися до лавармії. Нині проєкт тестується на операторах дронів. Згодом його планують розгорнути на всі інші військові спеціальності.

"Для чого це треба зробити? Для того, щоб людина, яка планує приєднатися до захисту Батьківщини, могла проаналізувати, якими навичками вона зараз володіє, що в неї найкраще виходить, і цільово доєднатися до лав армії. Прийти, заявити про те, що вона хотіла би бути найбільш ефективною саме в такому призначенні. Ми вважаємо, що це дуже перспективний проєкт. Це саме той підхід щодо рекрутингу в армії та можливості маршрутизації військовослужбовців в ті підрозділи, в ті військові частини, в ті бригади, де вони будуть найбільше ефективними. Це і є наша мета — ефективно захищати державу і знищувати ворога", — пояснила заступниця міністра оборони з питань цифровізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи будуть притягнуті до відповідальності військовозобов'язані, які виїхали з України: пояснення адвоката

Чи з'являться повістки в Дії

На тлі новин про проєкт зі смартмобілізації вчергове з'явилися розмови про видачу повісток в Дії. Представниця Міноборони спростувала ці чутки.

"Це виключно пілот проєкту, за яким ми зможемо систематизувати заявки, які надходять щодо доєднання до ЗСУ або інших сил оборони. Це робиться, щоб найбільш цільовим чином і правильно зайняти саме ту посаду, яку людина вважає за потрібним для себе зайняти. Ми вважаємо, аби людина, військовий був повністю впевнений в своїх навичках, в тому, що він готовий, ми маємо повністю передивитися, переглянути підходи до навчання, зробити це навчання максимально сучасним. В дронах ми бачимо величезну конверсію, величезне зрушення, за цим майбутнє. І військовослужбовець зможе навчитися, наприклад, бути оператором дронів або стати аналітиком-дешифрувальником або стати інженером, якщо він має фах, саме щодо цього".

Дивіться ТСН щоденно о 19:30 у Youtube ТСН, а також у марафоні новин.

Новини по темі