Чи шкідливо для шкіри часто приймати душ та чи варто купати дітей в травах (коментує дерматолог)

Як правильно доглядати за шкірою у літню спеку
Pexels/Sarah Chai

Чи може зашкодити шкірі щоденне купання та чи позбавить очищення її природного захисного шару?

Поділитися:

Акторка Міла Кулуніс заявляє, що рідко миє дітей. Купає дітей тільки тоді, коли вони вже очевидно брудні. Також вона не використовує мило, бо вважає, що воно позбавляє шкіру природного захисного шару. Чи правильно робить акторка чи ні, розказала дерматологиня Євгенія Федорець у студії денного шоу «Твій день».

Дерматологиня Євгенія Федорець прокоментувала, що рідке купання дитини загрожує появою інфекційних захворювань шкіри (піодермії), стафілококовими та стрептококовими ураженнями шкіри. Дорослим та дітям фахівчиня радить купатися щодня

Враховуючи те, що зараз на вулиці дуже спекотно, очищувати шкіру м'якими мийними засобами варто щодня. Також варто використовувати сонцезахисні креми, які потім, також, обов'язково потрібно змивати. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому краще з'їсти м'ясо з салатом, а гречку з яйцем: корисні поради для стрункої фігури від дієтологині Наталії Самойленко

Чи дійсно можна змити захисний шар зі шкіри при купанні з гелем або милом

Дерматологиня прокоментувала, що так, дійсно, при купанні з мийними засобами ми впливаємо на захисний шар шкіри. Але якщо засіб підібраний правильно, то ніяких проблем зі шкірою не виникне і ми, навпаки, допоможемо шкірі очиститись та зволожитись. 

як правильно очищувати шкіру

Як правильно підібрати миючий засіб для шкіри

Для купання варто обирати м'які засоби без вмісту лаурилсульфатів, триклозанів (які є в усіх антибактеріальних милах) та з вмістом зволожувальних компонентів для активного живлення шкіри: гіалуронова кислота, алоє-вера, олія жожоба, гліцерин, тощо. 

Зараз у продажу можна знайти альтернативні гелям та милам засіби для очищення шкіри — це подрібнені лікарські трави з глиною (урбан). Суміш гарно очищує, але не зволожує шкіру. 

Чи корисно купати дитину в травах

Євгенія Федорець прокоментувала, що купання в травах не несе особливої користі для шкіри, може викликати алергічні реакції у дитини та дуже пересушує шкіру людини. Для купання дитини зі здоровою шкірою буде достатньо простої води. Для очищення дитини з атопічним дерматитом треба індивідуально з дерматологом підбирати лікувальні засоби для купання.

Чи безпечна процедура блокування потових залоз 

Дерматологиня прокоментувала, що процедура блокування потових залоз цілком безпечна для здоров'я, але трішки болісна та робиться під місцевим наркозом. Призначається людям з підвищеною пітливістю (гіпергідроз), яка приносить людям дискомфорт.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Магнітні бурі у серпні 2021: календар безпечних та небезпечних для здоров'я днів

Чи дієві проти поту антиперспіранти

Дія антиперспірантів не така ефективна, як заявляється в рекламі, вважає дерматологиня. Вони захищають тіло від поту лише на невеликий проміжок часу. 

Природний матеріал, луніт або квасци, що використовується для боротьби із потовиділенням, впливає на бактерії та має антибактеріальну дію. 

Як вибрати косметичний засіб, щоб він не викликав алергію

►При виборі косметичного засобу треба уважно прочитати склад, що вказаний на упаковці. Якщо в переліку є сполука на яку в людини алергія, то такий засіб їй не підходить. 

►Косметичний засіб треба попередньо протестувати — нанести його на зап'ястя та походити декілька годин. Якщо не буде почервоніння та висипів в місці нанесення, то цей засіб можна використовувати. 

►Якщо людина має алергію на аерозольні засоби, тобто реагує на сильні аромати, то дезодоранти з сильними запахами використовувати не варто.  

Дивіться відео сюжет з корисними порадами лікаря-дерматолога: