Як спати так, щоб виспатися, або чому зранку болить голова, шия та спина (поради вертебролога) (ВІДЕО)

Правила здорового сну. Правильні пози для сну. Як спати, щоб висипатися?
Pexels/Andrea Piacquadio

Які пози краще обрати для сну, щоб повноцінно відпочивати та не шкодити здоров’ю? Розповідає лікар-вертебролог.

Поділитися:

Третину життя людина проводить уві сні. Під час сну ми відпочиваємо та відновлюємо сили. Проте слід навчитися лежати в ліжку правильно, щоб своєю позою не шкодити шиї, попереку, хребту та кровопостачанню до мозку й інших органів. Про те, як правильно спати, в ефірі шоу «Твій день» розповів лікар-вертебролог Олексій Козаков.

Найкраща поза для сну

Вертебролог дає наступні поради щодо здорового сну:

  • Найбільш фізіологічне положення для сну – на боці в позі ембріона.
  • Висота подушки має бути 8-10 см.
  • Під час сну подушка не повинна заходити під плечі, тоді вісь хребта залишається рівною.
  • Руки під час сну мають бути розташовані нижче плечового поясу, не повинні заходити під голову.

Фото: Pexels/cottonbro

Як не варто спати

Доведено, що на животі найлегше заснути, але спати в такій позі шкідливо: вона погано впливає і на шию, і на поперек. Через те, що треба вивернути голову в бік, перетискається шийна артерія, головний мозок недоотримує кров. Лікар стверджує ­– якщо людина постійно спить на животі, рано чи пізно в неї виникнуть проблеми і в інтимній сфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що краще їсти та пити у спеку: поради відомого дієтолога щодо м'яса, солодощів та напоїв

Також не варто спати на спині з високою подушкою. Якщо подушка невеличка, на спині спати можна, проте мало кому вдається швидко заснути у цій позі. А ось спання на спині з високою подушкою дуже часто призводить до того, що язик западає, і людина починає хропіти.

Хропіння – це не лише неприємно для людей, які намагаються спати поруч, а й шкідливо для самої людини. Адже воно часто провокує апное, коли дихання зупиняється на 30-40 секунд, через що страждає кровопостачання мозку. Нападів апное може бути до 300 за ніч. В результаті людина не відновлюється під час сну, прокидається втомлена, швидше старіє.

Більше про те, як правильно спати, як обрати матрац, подушку, гамак дивіться у випуску шоу «Твій день» від 23 червня 2021 року.