Новий різновид штаму коронавірусу Омікрон: чому його називають «невидимкою»

Штам коронавірусу Омікрон BA.2: що відомо про штам-"невидимку"
freepik.com

У штаму коронавірусу Омікрон з’явився «близнюк»: новий різновид, який важко відрізнити від інших штамів.

Поділитися:

У штаму коронавірусу Omicron з’явився новий підвид, який називають «невидимкою». Чому та і в чому його особливість? Про це розповідали у шоу «Твій день».

Омікрон BA.2

Отже, про новий штам коронавірусу Омікрон BA.2 повідомили у Всесвітній організації охорони здоров’я. Його вже виявили у 57-ми країнах світу. Чому ж його називають «невидимкою»? Виявляється Омікрон BA.2 не має генетичного маркера, який дозволив би його відрізнити від звичайного Омікрона чи Дельти. Тобто, цей різновид Omicron можна виявити під час ПЛР-тестування, але відрізнити від інших штамів COVID-19 не можна.

За своєю структурою Омікрон BA.2 дуже подібний до Дельти, проте набагато більш заразний, при цьому переноситься значно легше. Дивіться відео про симптоми штаму коронавірусу Omicron:

За висновками ВООЗ Omicron BA.2 на сьогодні є найбільш заразним серед всіх відомих штамів COVID-19. Проте він не призводить до суттєвого збільшення госпіталізацій чи смертей, а отже переноситься хворими легше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ми можемо перемогти пандемію вже в цьому році», – міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко

Також експерти наголошують, що до будь-якого з відомих штамів коронавірусу вакцини залишаються ефективними у питанні профілактики важкого перебігу захворювання.

Даних про те, що Omicron BA.2 вже є в Україні, поки немає. Дивіться відео про те, чи готові лікарні до нової хвилі коронавірусу та як розвиватиметься ситуація надалі: