Від чого утворюється холка на шиї, яку загрозу для здоров'я вона несе та чи можна позбутися холки самотужки (коментує лікар)

Лікар Олексій Козаков розповів, які наслідки несе за собою холка на шиї.

Поділитися:

Проблема, яку складно помітити в дзеркалі, але це не зменшує її негативні наслідки: холка на шиї. Від чого вона утворюється, у кого вона частіше з'являється та чи можна робити вправи проти холки в домашніх умовах? Розповів програмі "Твій день" лікар Олексій Казаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи необхідні антибіотики при лікуванні COVID-19? Пояснює медична експертка UNICEF Катерина Булавінова

Від чого утворюється холка? Лікар пояснив:

Ми подаємо шию вперед. Річ у тому, що анатомія у наших хребців різна. Сьомий хребет — це останній шийний хребець — має найдовший остистий відросток, який ми можемо у себе намацати. Якщо ми ще й ведемо мало рухомий образ життя, то наростає підшкірна жирова клітковина. Дехто думає, що це солі, проте це міф. Ми це називаємо вегетативний горб у наслідок порушення вегетативної іннервації шкіри, в народі це називають "довгим хохолком". 

Є така думка, що у жінок після менопаузи змінюється гормональний фон і з'являється більше підшкірного жиру. Проте, як розповів лікар, він, на жаль, це бачить в молодих дівчат, а інколи й у молодих хлопців: 

Для того, щоб була холка не треба чекати до того, щоб стався клімакс чи ожиріння. Достатньо просто вести малорухомий спосіб життя і постійно сидіти таким чином, щоб голова була вперед і наш сьомий остистий відросток вилазив назад. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим загрожує звичка їсти перед екраном та які овочі і фрукти вживати взимку розказує дієтолог Наталія Самойленко

Чи можна вилікувати холку в домашніх умовах? Лікар зазначив:

Я б не радив самотужки намагатися виправити холку, адже вона може ховати під собою дуже багато станів, у тому числі кили міжхребцевих дисків. Якщо робити якісь універсальні вправи, то комусь це допоможе розігнати кровообіг, а хтось може собі й нашкодити. В будь-якому випадку слід звернутися до сімейного лікаря або до невролога, після цього можна показатися хірургу та робити знімок. Під холкою можуть бути й ліпоми, і пухлини. Лікар спочатку має зробити огляд, для того, щоб зрозуміти, чи то звичайна холка, чи ні, та вже дати рекомендації.

Що таке вдовий горбик та які ускладнення він викликає? Дивіться сюжет: