Зовсім скоро, 24 квітня, кожна православна родина буде святкувати одне з найголовніших релігійних свят — Великдень. На тиждень раніше відмічають католицьку Пасху. Головною стравою святкового столу є паска — український обрядовий здобний хліб. Зазвичай їх роблять у великих кількостях: дехто навіть дотримується традиції, що кожному члену родини треба своя власна маленька паска й одна велика на всіх. Коли пекти паску вирішує кожна господиня самостійно, проте віряни не радять робити це в Страсну п'ятницю.
Щороку, коли печеться цей Великодній хліб, постає питання, чим прикрасити паску. Стандартно господині використовують для верху пасхальної випічки помадку з білків, яку звично називаються "білкова глазур на паску". Проте щосвята хочеться куштувати щось нове. Чим можна замінити білкову глазур та як зробити глазур з інших інгредієнтів?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів ідеальної випічки на Великдень, яка створить святковий настрій
Для того, аби урізноманітнити білкову глазур, можете приготувати її за своїм звичайним домашнім рецептом, але додати барвник. Можете зробити одну паску з блакитною глазур'ю, а другу – з жовтою: у колір прапора нашої країни. Навіть у таких дрібницях важлива підтримка!
ФОТО: Instagram/lapatkaaa
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паска в мультиварці: покроковий рецепт приготування великодньої паски
Ну а якщо ви хочете зовсім замінити білкову глазур, ось варіанти, як це можна зробити:
Глазур на паску з маршмелоу
Така глазур гарна заміна білковій, якщо у вас алергія на яйця або якщо ви побоюєтеся використовувати для декору сирі білки.
Інгредієнти:
- маршмелоу – 100 г
- вода – 1 ст. л.
- цукрова пудра – 30-35 г
Як приготували глазур на паску з маршмелоу:
- Зефір насипте в миску, влийте воду. Однієї столової ложки вистачить на 100 г маршмелоу. Занадто багато води лити не варто, тому що глазур буде довше сохнути. Завдання - плавити так, щоб зефірки в мікрохвильовій печі танули, а не підгоряли.
- Поставте миску в мікрохвильову піч. Прогрівайте по 10 секунд, щоразу перемішуючи.
- Коли маса стане наполовину рідкою, додайте цукрову пудру. Розмішайте і продовжуйте прогрівати в мікрохвильовій печі далі, поки консистенція не буде рідка, блискуча і повністю однорідна. Кількість підсолоджувача можна регулювати на смак, але чим більше пудри ви додасте, тим швидше маса підсихатиме.
- Гарячу помадку нанесіть на паску. У процесі нанесення на верхівку вона сама розтікатиметься і приховуватиме нерівності. Працювати потрібно швидко, тому що вона швидко стає густою. Якщо глазур почала застигати в процесі нанесення, то знову прогрійте в мікрохвильовій печі трохи, перемішайте і наносите на паски. Прикраси, якщо плануєте додавати, також потрібно посипати відразу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сирна паска до Великодня: прості рецепти творожної паски у духовці та без випікання
ФОТО: ukr.media
Глазур на паску з меренги
Меренга — це ніжний вершковий крем з білків, збитих з цукром. Часто меренгу плутають з безе, але це не правильно. Меренга — це основа безе, яка після термічної обробки перетворюється в не менш смачний, але вже інший десерт. Білкова меренга відрізняється від звичайних збитих білків тим, що її консистенція більш гладка, щільна, а на вигляд меренга більш блискуча. Паска прикрашена меренгою виглядає незвично і сучасно. Готується меренга за принципом безе, нічого складного немає.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що святять на Пасху: вміст великоднього кошика
Інгредієнти:
- яєчні білки – 2 шт.
- цукор – 150 гр.
- вода – 40 мл.
Як приготували глазур на паску з меренги:
- Розділіть цукор на дві миски, в одній має бути 50 г цукру, в іншій — 100 грамів.
- Приготуйте цукровий сироп. Для цього в невелику каструлю наливайте воду, насипайте цукор з більшої місткості. Можна додати ароматизатор.
- Відправляйте місткість на середній вогонь, доводимо масу до кипіння. Коли сироп закипить, зменшуйте вогонь до мінімального та варіть протягом 5-6 хвилин.
- Перевірити чи готовий сироп можна таким способом: крапайте краплю сиропу в миску з крижаною водою, потім цю крапельку постарайтеся взяти пальцями й катати в кульку. Якщо вийшло — сироп готовий.
- Коли сироп буде готовий, приступайте до білків. Білки викладайте в чисту суху миску, збивайте за допомогою міксера на низьких обертах (якщо є).
- Коли яєчні білки перетворяться на пінку, насипайте цукор. Збільшуйте швидкість, збивайте до білого.
- Готовий цукровий сироп не можна перетравлювати, краще зняти з вогню. Не припиняючи збивання, тоненьким струмком наливайте гарячий цукровий сироп в пишну білкову масу. Лити сироп треба так: струмок повинен попадати на віночки.
- Коли весь сироп буде введений у білки, продовжуйте збивати масу доти, доки вона не охолоне до кімнатної температури.
ФОТО: Instagram/mama.zavr_foodphoto
Шоколадна глазур на паску
Густа, глянсова шоколадна глазур для паски — це рай для ласунів! Така глазур має секрет - потрібно класти не менше 50 грамів вершкового масла. Чим більше масла, тим краще буде глазур.
Інгредієнти:
- молоко – 4 ст. л.
- какао-порошок – 4 ст. л.
- цукор – 4 ст. л.
- масло вершкове – 50 гр
- Молоко наливаєте у каструлю, ставите на вогонь. Додаєте масло в молоко і чекаєте, коли воно в ньому розтопиться. Замість звичайного молока можна додати згущеного молока, вийде ще солодше, тільки тоді регулюйте цукор на свій смак.
- В окремому посуді змішуєте какао і цукор так, щоб цукор став весь коричневий і поступово, постійно помішуючи, висипаєте в розтоплене масло з молоком.
- Зменшуєте вогонь і як тільки глазур починає на повільному вогні закипати, знімаєте з вогню. Весь час приготування необхідно заважати масу, інакше може прилипнути на дно або пригоріти.
- Вийшла солодка, еластична, рідка маса з вираженим шоколадним запахом та смаком. Випічку поливайте, поки глазур тепла, потім вона застигає.
ФОТО: Instagram/tortdeko_shop