Як схуднути без шкоди для здоров'я? 5 правил здорової дієти

Схуднення без шкоди для здоров'я: 5 основних правил
freepik.com

Дієтолог та фітнес-тренер, експерт сайту 1plus1.ua Оксана Злепко розповіла про правила схуднення, які не дозволять нашкодити вашому організму

Поділитися:

Немає універсальної пігулки, щоб швидко та надовго схуднути – є лише певні правила, при дотриманні яких можна прибрати зайву вагу, не нашкодивши собі.

1.Регулярність

Важливо проаналізувати свій день та налагодити режим. Їжте в один і той самий час, гармонійно розподіліть тренування протягом тижня. Якщо ви зможете створити новий план дня, тижня та місяця, шансів змінити свою фігуру стає значно більше.

Та варто визнати, для багатьох з нас – це завдання майже нездійсненне. Але, якщо ви зможете хоча б на 30% поліпшити свій день – це вже дасть позитивний результат у наступні 2 тижні.

Чого варто остерігатися: Деякі жінки, які хочуть схуднути, перевіряють свою вагу щодня (а інколи – щогодини). Проте, не варто робити це так часто. Жіночий організм має безліч особливостей, тому краще фіксувати вагу в блокнотик 1 раз на тиждень та дивитися на динаміку змін протягом 1-3 місяців.

Пам'ятайте, що при наближенні критичних днів вага може стояти або навіть збільшитись. На це не варто звертати увагу.

Фото: unsplash.com

2. Правильна дієта

Ідеальний варіант – перейти на роздільне харчування. Також потрібно виключити з раціону борошняні вироби та смажені страви. Ввечері їжте овочі у свіжому або запеченому вигляді. Слідкуйте за тим, щоб останній прийом їжі був не пізніше 22:00. Спробуйте збільшити кількість прийомів їжі та зменшити порції. Виключіть алкоголь з раціону, хоча б тимчасово.

Чого варто остерігатися: Різке обмеження кількості денних калорій призводить до стресу. Тіло може почати активно набирати зайву вагу, тому що включається режим «заощадження». Нормальним є повільне зменшення кількості калорій на 200-300 в день.

З розвантажувальними днями теж потрібно бути дуже обережними. В такі дні споживайте не менше 800-1000 кілокалорій та уникайте фізичних навантажень.

Фото: freepik.com

3. Вода

На стан шкіри впливає водний баланс в організмі. Зволожена шкіра завжди виглядає здоровою, свіжою та більш пружною. Коли ви бажаєте стати стрункішою, потрібно щоденно випивати не менше 2 літрів води. При цьому звертайте увагу, чи не виникає у вас набряклості.

Чого варто остерігатися: Якщо у вас є проблеми із серцем та нирками, необхідно дуже уважно слідкувати за самопочуттям та обов'язково проконсультуватись із лікарем стосовно дозволеної денної кількості води.

Фото: freepik.com

4. Сон

Біологічні ритми людини не можна скасувати або змінити. Найкращий час для сну –  з 22:00 до 10:00. Саме в цей період виробляються гормони, які допомагають роботі всіх систем організму та розщепленню жирів. Якщо ваш організм отримає повноцінний відпочинок в нічний час, ви будете бадьорою весь наступний день.

Чого варто остерігатися: Надмірні фізичні навантаження, поєднані із недосипанням та недоїданням, жахливо позначаються на всьому організмі. Це може привести до хронічної втоми та порушення гормонального фону жінки.

Фото: freepik.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не набрати вагу під час свят? 9 практичних порад

5. Фізичні навантаження

Регулярні фізичні навантаження – важлива складова успіху на шляху до красивих форм. Якщо ви не маєте можливості відвідувати фітнес клуб, ви можете займатися 20-30 хвилин вдома щодня.

Тренування можуть мати різну інтенсивність (аеробіка, пілатес, йога). Будь-яке навантаження буде добре впливати на ваше тіло. Піші прогулянки також є чудовою альтернативної тренувань. Норма для дорослої людини – 10 000 кроків на добу.

Чого варто остерігатися: Фізичні навантаження ніколи не можна поєднувати з поганим самопочуттям. Це лише нашкодить. Краще займатися трохи рідше, але із хорошим настроєм, ніж через силу з головним болем.

Якщо при зміні харчування та фізичних навантаженнях ви відчуваєте різкий дискомфорт, краще проконсультуватися у лікаря.

Фото: pexels.com

Дотримуйтесь цих простих правил та ставайте більш привабливою та здоровою!

Інші корисні поради Оксани Злепко читайте на її сторінці в Facebook або дивіться відео на Youtube-каналі!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як схуднути до літа? 5 простих порад

Новини по темі