Як втримати вагу після схуднення: 7 порад від дієтолога

Як втримати вагу після схуднення: 7 порад від дієтолога | Здоров'я | 1+1
Фото: Freepik

Дізнайся, як не набрати кілограми після дієти.

Поділитися:

«От схудну – наїмся тістечок», чую я від кожного третього пацієнта. Та річ у тому, що дієта це не короткострокове обмежування в їжі, а справжня філософія. Необхідно розуміти, як різні продукти впливають на наш організм та свідомо обирати спосіб життя, що веде до здоров’я та стрункості.

Тож аби вберегти талію, доведеться дотримуватися деяких принципів.

1. Головне – помірність

Не переїдай та стеж за розмірами своїх порцій. Особливо важливо знати, скільки можна з’їсти улюбленого смаколика. Ти здивуєшся, але шматочок торта не завдасть великої шкоди, якщо ти знаєш, коли, в яких кількостях і з якими продуктами його з’їсти.

Фото: Freepik

2. Пий достатньо води

Вода бере участь у всіх біохімічних реакціях в організмі. Вона впливає на швидкість обмінних процесів, зокрема й на процеси схуднення. Якщо ми не вживаємо воду в достатній кількості дуже важко підтримувати хорошу форму. Пий воду в розрахунку 30 мл на 1 кг ідеальної ваги тіла.

Фото: Freepik

3. Дотримуйся правила екватора

Деякі продукти, а саме вуглеводи, просто не придатні для вживання у другій половині дня. Річ утому, що після 15:00 метаболізм вуглеводів у нашому організмі сповільнюється. Тож до «заборонених» продуктів відносяться:

  • звичні гарніри на вечерю (каші, рис, макарони);
  • солодке (кондитерські вироби, фрукти, сухофрукти, мед і варення);
  • крохмалисті овочі (морква, буряк, батат, картопля) та кукурудза;
  • випічка;
  • продукти, що підвищують інсулін: червоне м'ясо, молоко й солодка молочна продукція (йогурти, сирники, запіканки).

Утримайся від перелічених продуктів ввечері, замінивши їх овочами та легким білком: рибою або морепродуктами.

Фото: Getty Images

4. Пам’ятай про феномен сумо

Сумо – це не лише японський вид боротьби, а ще й відомий термін у дієтології. Якщо до екватора (15:00) ми маємо більше прийомів їжі, ніж після вага буде спадати. Якщо навпаки зростатиме. Тобто при п’ятикратному режимі харчування, до 15:00 має бути три прийоми їжі (сніданок, перекус, обід), а після екватора два (перекус, вечеря).

Фото: Freepik

5. Завжди снідай та обідай

Сніданок та обід стратегічно важливі прийоми їжі. По-перше, відмова від сніданку сповільнить твій метаболізм. По-друге, організм, що не отримав палива зранку, обов’язково попросить більше їжі у другій половині дня.

Залишитися без обіду також не найкраща ідея. Навпаки, цей прийом їжі має бути найщільнішим. Це зірковий час наших травних та ферментативних можливостей. Все, що ми з’їмо на обід, добре перетравиться та засвоїться.

Фото: Freepik

6. Обережно із солодким!

Я не можу заборонити тобі солодке, проте завжди пам’ятай про пункт 1. Із фруктами та сухофруктами також будь обережна. На день 200-250 грамів фруктів та 30-40 грамів сухофруктів буде цілком достатньо. Віддай перевагу чорному шоколаду: 20-30 г можуть стати ідеальним другим сніданком.

Фото: Getty Images

7. Обирай чорну каву замість капучино

Напої можуть впливати на вагу навіть більше, ніж їжа. Наш організм сприймає каву з молоком як окремий прийом їжі. Дуже шкідливі для фігури солодкі сиропи чи вершки.

До хіт-параду «рідкі калорії» входять також пакетовані соки (краще з’їж цілий фрукт), молоко та солодкі газовані напої.

Фото: Freepik

Вживай їжу усвідомлено, урізноманітнюй раціон органічними та сезонними продуктами, уникай фаст-фудів та бережи своє здоров’я.

Читай більше корисних матеріалів від дієтолога Наталії Самойленко:

1. Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології

2. Що станеться з організмом, якщо пити під час їжі

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі