Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології

Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології | Здоров'я | 1+1
Фото: freepik.com

Лікар-дієтолог Наталія Самойленко розповіла про популярну у світі дієту.

Поділитися:

Коли всі можливі дієти вже випробувані, на зміну приходять дієти-гібриди. Про останній тренд у дієтології – пеганство – розповідає лікар-дієтолог Наталія Самойленко.

По суті, пеганство (або ж пеганізм) – еклектичний тип харчування, що запозичив найкраще від двох дієт – веганства та палеодієти. Таким чином, дві дієти, до збалансованості та доречності яких у нас в Клініці дієтології Самойленко були певні запитання, об’єднали в одну, здорову.

То що ж входить до формули пеганства?

У веганства, що базується лише на продуктах рослинного походження, пеганство запозичило свіжі фрукти та овочі, паростки та коріння, гриби, горіхи, насіння та рослинні олії.

Палеодієта – «дієта кам’яного віку», яка включає лише продукти, що були доступні нашим давнім предкам. Вона залишила у спадок лише органіку, продукти без домішок та промислової обробки. Дозволяються молочні продукти, борошняні вироби та пшениця, а також все, що містить цукор. Можна вживати невелику кількість легкого білка – це яйця, яловичина, птиця, риба й морепродукти.

Фото: freepik.com

Чим корисна така дієта?

Пеганство має декілька недоліків, проте переваг у такого типу раціону більше:

  • Автор пеганської дієти закликає до повної відмови від напівфабрикатів, перероблених продуктів, різних хімічних сполук, упакованих продуктів – це ідея, запозичена у палеодіети. Чим простіший продукт чи страва, тим він корисніший та легший для засвоєння організмом.
  • Велика кількість фруктів та ягід позитивно впливають на роботу кишківника та здоров’я в цілому.
  • Відмова від молочних продуктів – корисна для здорової дорослої людини. Проте зверніть увагу, що іти та підлітки, вагітні та жінки, які годують малят, потребують більше кальцію, ніж інші, а отже експериментувати з такою дієтою їм не варто.
  • Виключення пшениці та борошна також може піти на користь. Пшениця – культивований злак, відмова від якого зменшує ризик запалення в організмі. До списку «виключити» увійдуть також глютеновмісні каші: вівсянка та жито.

Автор пеганської дієти об'єднав дві системи харчування, які мали свої недоліки, як-от недостатня кількість елементів і жиророзчинних вітамінів у веганській дієті та забагато тваринного білка та жиру, що провокують серцево-судинні захворювання, при дотриманні палеодієти. Врешті-решт з’явилася одна, досить збалансована дієта.

Фото: freepik.com

Недоліки пеганства та протипоказання

Пеганство – не надто зручний тип харчування для міського жителя, адже постійно шукати органічне м’ясо та яйця – досить складно. Доведеться витратити чимало часу, аби знайти продукти без краплі гормонів росту та антибіотиків.

Не рекомендована пеганська дієта вагітним і жінкам, які годують, дітям і підліткам. Відмовлятися від молочних продуктів їм можна лише з дозволом лікаря та за умови введення в раціон інших джерел кальцію.

Загалом перш ніж дотримуватися будь-якої дієти, краще дізнатися показники свого здоров’я, індивідуальну переносимість глютену та молочних продуктів, а також проконсультуватися з дієтологом, адже сучасна дієтологія визнає лише персоніфікований підхід.

Бережи своє здоров'я і читай корисні матеріали на нашому сайті:

1. Що буде, якщо лягти спати з мокрим волоссям

2. 5 каш, від яких шкоди більше, ніж користі

3. Що станеться з організмом, якщо пити під час їжі

Новини по темі