Яке сьогодні свято – 11 липня: День рибака та Кропив'яні заговини (не можна робити операції та святкувати весілля)

11 липня свято: День рибака та Кропив'яні заговини  по народному календарю
pixabay.com

Сьогодні, 11 липня, вітаємо всіх, хто любить вудити рибу, а також можна без докорів сумління з'їсти плитку шоколаду, адже сьогодні день цих ласощів.

Поділитися:

Сьогодні 11 липня відзначаємо такі події:

  • День рибака
  • Всесвітній день шоколаду
  • Кропив’яні заговини, Троєручиця

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 11 липня для всіх знаків зодіаку: не беріть все близько до серця

День рибака

Професія рибалки є однією з найстародавніших професій у світі. Люди ще за часів мамонтів використовували примітивну риболовлю. В часи Радянського союзу рибальство зайняло одну з провідних позицій серед промислових галузей, особливо в приморських регіонах. Якби не рибалки, ми б не їли рибу та велику кількість інших морепродуктів, в яких є велика кількість потрібних людському організму вітамінів.

Свято Дня рибалки в Україні встановлено на підтримку ініціативи працівників рибного господарства, а також професійних спілок. Згідно з Указом Президента України «Про День рибалки» від 22 червня 1995 року № 464/95, тепер це щорічне свято, що відзначається 11 липня. Вітаємо всіх рибалок та бажаємо гарного улову! 

Відмінного кльову,

Відерце великого улову,

Надійною нехай буде вудка,

Душа хай не знає смутка!

Кропив’яні заговини, Троєручиця: прикмети на 11 липня

Православна церква 11 липня згадує преподобних Павла лікаря, Сергія і Германа, Валаамських чудотворців та ікону Божої Матері «Троєручиця».

Цей день прозвали Кропив'яними заговинами через те, що це останній день, коли можна зварити смачний борщ з кропивою – далі рослина втрачає свою цілющу силу та страва буде менш смачна. 

За повір'ями, виткане кропив’яне полотно або виплетений кропив’яний рушник перед днем Петра і Павла захищають від болю в попереку. Люди намагалися рвати її та плести голими руками, бо вірили, що після цього руки не болітимуть та стихнуть болі в суглобах. Вважали, що пекуча кропива молодить і чистить кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли свято Петра і Павла 2021 та що не можна робити у цей день

Окрім лікувальних цілей, кропиву використовували як оберіг від нечистої сили. Її клали на горища, підвіконня і пороги, а також вішали в місцях, де тримали худобу. Казали, що якщо спалити на вугіллі насіння кропиви та пустити дим по будинку, то можна очиститися від псування й пристріту. Також підмітали віником із кропиви підлогу, щоб вимести з житла все погане.

► Якщо побачити напередодні Петрового дня як «грає» ранкова зоря – це на щастя.

Сон з 10 на 11 липня збудеться на третій день. Якщо цього не сталося, то не збудеться вже ніколи. Сон, що побачили вдень 11 липня, пустий.

11 липня: що не можна робити в цей день

► Не можна косити траву. Вірили, що людину, яка покосить до Петрова дня траву, Бог покарає важкою хворобою, вилікувати яку ніякі цілющі трави не допоможуть.

► Не можна святкувати весілля, бо ризикуєте піти під вінець ще 2 рази.

► Не можна робити операцію, бо є вірогідність її повторити.

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 11 липня, День Ангела святкують Василь, Герман, Григорій, Іван, Йосип та Сергій. 

Новини по темі