Борис Джонсон і Україна: чим політик захоплював українців під час війни

Борис Джонсон і Україна: чим запам'ятався політик і як допомагав Укрїні під час війни

Українцям політик запам'ятається впевненою та відданою підтримкою від самого початку війни, яку розв'язала росія.

Поділитися:

7 липня 2022 року Борис Джонсон оголосив про свою відставку з посту прем'єр-міністра Великобританії. Це не стало несподіванкою, оскільки криза в британському уряді назрівала вже давно. Чим же запам'ятався британський політик українцям та чому його підтримка стала однією з найбільш значущих під час війни з росією?

Джонсон

Борис Джонсон завжли підтримував Україну, засуджував анексію Криму і критикував політику очільника росії, а після початку початку повномасштабної війни одним із перших підтримав Україну. Британський політик від самого початку добре розумів, який вплив має росія на світ.

"Я сподіваюся, що інші європейські країни усвідомлюють: скоро постане вибір між спрямуванням все більшої кількості російських вуглеводнів у гігантські нові трубопроводи та захистом України, відстоюванням справи миру та стабільності", – сказав Джонсон ще восени 2021 року. 

джонсон

Тож на перший погляд несподіваний візит Бориса Джонсона у воєнний Київ на початку квітня 2022 року став послідовним кроком його розуміння критичної ситуації щодо миру, демократичних цінностей у всьому світі. Джонсон приїздив до Києва 9 квітня, про візит не повідомляла ні українська, ні британська сторони. Фотографії з візиту були опубліковні вже постфактум. Британський політик тоді вразив службу охорони несподіваним бажанням побувати на Майдані Незалежності, і таки побував.

"Наша ціль... посилити та зміцнити Україну настільки, щоб росія більше ніколи не посміла вторгнутися знову", – заявив згодом, 19 квітня Джонсон, виступаючи перед парламентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Образ британського прем'єр-міністра Бориса Джонсона: яким політик був у дитинстві, що символізують його яскраві краватки та як він ставиться до своєї зачіски

В Україні дуже цінували та цінують таку вірну підтримку. Після візиту Джонсона президент України Володимир Зеленський заявив:

"Його візит у нашу державу демонструє максимально наочно: для свободи – немає перешкод. Для лідерства – немає перешкод. Борис був серед тих, хто не вагався жодної хвилини, чи підтримувати Україну".

Джонсон

Під час першого візиту Бориса Джонсона до Києва українці вручили йому зворушливий подарунок: керамічного півника, копію ого, що був на відомому фото із зруйнованої Бородянки. Другого півника тоді подарували Володимиру Зеленському, і з того часу українці бачать його під час традиційних відеозвернень президента України.

Зеленський

Від початку повномасштабного вторгнення Борис Джонсон в Україні був вже двічі. Вдруге політик приїздив 17 червня, щоб обговорити поставки важкого озброєння та посилення санкцій проти росії. Джонсон заявляв, що Україна зможе повернути соі усі окуповані росією території та Британія надасть гаранті безпеки Україні піля закінчення війни.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boris Johnson (@borisjohnsonuk)

Під час другого візиту Бориса Джонсона до України залізничники передали йому лист-відповідь на травневий лист британського прем'єра до всіх українських дітей. Це лист 6-річного Іллі з Маріуполя, написаний українською і перекладений для пана Джонсона англійскою мовою. Однак виявилося, що переклад Борису Джонсону не знадобився, оскільки британський прем'єр-міністр вміє читати українською мовою

джонсон

Також примітно, що Борис Джонсон на всіх офіційних заходах з'являється з українським прапором на грудях.

Борис Джонсон

Напередодні ж Борис Джонсон у розмові з Володимиром Зеленським зазначив, що Велика Британія звернулася до Європейської мовної спілки (EBU) з проханням ще раз розглянути Україну для проведення Євробачення наступного року.

Новини по темі