Як не привезти зайві кілограми з відпустки замість сувеніру: 5 дієвих правил від дієтолога Наталії Самойленко

Як не привезти з відпустки зайві кілограми: дієві поради від дієтолога Наталії Самойленко

Літо — пора найбажанішого відпочинку. І завжди у період релаксу постає питання, як повернутися з відпустки без потреби скинути зайве, а відпочити так, щоб тіло та самопочуття були ще кращими?

Поділитися:

Відомий дієтолог Наталія Самойленко є постійною експерткою програми "Сніданок з 1+1". Глядачі люблять та прислухаються до порад фахової дієтологині. Нагадаємо, що раніше Наталія розповідала, чому краще з'їсти м'ясо з салатом, а гречку з яйцем та про особливості споживання фруктівт. Сьогодні публікуємо пост експертки про те, як не набрати зайвих кілограмів на такому бажаному відпочинку, коли хочеться дозволити собі все.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найбільш шкідливих продуктів та чим їх можна замінити? Розповідає дієтологиня Наталія Самойленко

Отже топ-5 правил для легкого для фігури відпочинку від дієтолога Наталії Самойленко.

ПРАВИЛО №1. Не сідайте за стіл з відчуттям «як в останній раз». Пам'ятайте про правильну структуру вмісту тарілки:

½ - овочі, ягоди, фрукти, зелень
¼ - складні вуглеводи (цільнозерновий крупа, хліб, паста або макарони)
¼ - білки (яйця, риба, сир, м'ясо, бобові, морепродукти).

Накладайте їжу в тарілку поступово, починаючи з базових елементів. Їжте повільно — так ситість настане швидше, і від десерту або відмовитеся, або хоча б з'їсте менше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖСезонна дієта: чи можна схуднути, вживаючи фрукти та ягоди (розказала дієтологиня)

ПРАВИЛО №2. Не плутайте спрагу з голодом — пийте постійно чисту воду. Не тільки соки, солодкі газовані напої, пиво, сидр, коктейлі з льодом. Починайте кожен день з ранкової води натще, випивайте пару стаканів в проміжках між їжею, беріть з собою в дорогу або на пляж. 

ПРАВИЛО №3. Проживайте відпустку активно: це і враження, і чудовий допінг для тіла. Дайте своєму тілу те, що мала на увазі еволюція — зарядіть його активністю! Вибір завжди є: і плавання, і велопрогулянки, і вечірні променади, і аквааеробіка, і навіть танці під шум прибою. Але не перевантажуйте себе: чергуйте пасивний відпочинок з активним. Всього в міру.

ПРАВИЛО № 4. Алкоголь: безпечного дозування не існує. Якщо тяжко відмовитися від цього елементу відпочинку, то краще вживати у помірній кількості (1 келих для жінок і 2 келихи для чоловіків) сухого вина або міцного напою за вечір. Дієтолог рекомендує періодично попивати при цьому чисту воду для підтримки водного балансу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи приводить вживання пива до збільшення ваги та молочних залоз у чоловіків, яка норма алкоголю в день допустима для організму (коментує сімейна лікарка)

ПРАВИЛО № 5. На відпочинку завжди ваблять і морозиво, і десерти, і смажений стейк, і це все одночасно, запиваючи мохіто. Проте намагайтеся відвести на 20% раціону. Решта 80% відведіть на овочі, птицю, рибу та ягоди. Починайте прийом їжі саме з цього набору.

На останок дієтолог Самойленко радить не забувати, що відпочинок — це не акцент на їжу для тіла, а здоровий сон, краса для очей та емоції, що підвищують серотонін та дофамін. Краще їх отримати приємними враженнями, а не у вигляді ккал.

Новини по темі