Фільм «Маріуполіс-2» здобув спеціальну нагороду у Каннах (його режисер загинув у Маріуполі під час облоги міста)

У Каннах спеціальною нагородою відзначили фільм «Маріуполіс-2» вбитого у Маріуполі литовського режисера
Getty Images

Фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічуса здобув спеціальний приз журі Каннського фестивалю у секції "Золоте око". Сам режисер не дожив до цього дня – його вбили російські окупанти під час зйомок у Маріуполі.

Поділитися:

Спеціальний приз журі Каннського фестивалю у секції "Золоте око" був присуджений фільму "Маріуполіс-2" литовського режисера Мантаса Кведаравічуса, який загинув у Маріуполі під час облоги міста російськими загарбниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Каннах відбулася прем’єра фільму українського режисера «Памфір»: понад 6 хвилин зал аплодував стоячи (відео)

Після загибелі Мантаса Кведаравічуса роботу над фільмом "Маріуполіс-2" продовжила його дівчина Ганна Білоброва, яка під час зйомок перебувала з ним у Маріуполі. Вона ж і представила картину на Каннському кінофестивалі та отримала спеціальну нагороду у секції "Золоте око".

Про що фільм "Маріуполііс-2"?

Фільм "Маріуполіс-2" – це продовження картини "Маріуполіс", відзнятої у 2014-2016 році. В цьому фільмі Кведаравічус зобразив суспільство, що живе у постійній загрозі війни. "Маріуполіс-2" – це фільм про "буденну" сторону життя в Маріуполі під час війни у 2022 році. Він складається з безлічі діалогів між бомбардуваннями, розмов людей у бомбосховищах, які шукають їжу, воду, ліки, прагнуть захистити дітей.

Як помер Мантас Кведаравічус в Маріуполі?

Обставини смерті Мантаса Кведаравічуса до кінця не з'ясовані. Була версія, що в його машину влучив російський снаряд. Потім була інформація, що режисера взяли в полон і згодом вбили російські військові. Ганна Білоброва розповідає, що Мантас намагався допомогти з евакуацією людей з міста, і в результаті потрапив в полон до окупантів. Після цього з ним було втрачено зв'язок, а згодом тіло вже мертвого режисера знайшли на одній з вулиць Маріуполя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прохід червоною доріжкою під звуки сирен та заклик звільнити з російського полону українську парамедичку: у Каннах відбулася прем’єра фільму «Бачення метелика»

Мантас Кведаравічус був антропологом і режисером, який не вперше знімав картини про війну. Наприклад, у 2011 році вийшла стрічка "Барзах" про жахи для мирного населення під час війни у Чечні. Далі був фільм "Маріуполіс", а потім "Маріуполіс-2", який, на жаль, став для литовського режисера останнім.

Нагадаємо, цього року у секції "Золоте око" Каннського кінофестивалю режисерка Ірина Цілик стала першою українкою у складі журі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Каннах завершився кінофестиваль: хто став володарем «Золотої пальмової гілки» та яку нагороду отримав український пес Патрон

Дивіться відео, як Україну підтримували на кінофестивалі у Каннах:

Новини по темі