Леся Матвеєва: Тривожні дзвіночки у стосунках або Як розпізнати деспота

Леся Матвеєва: Тривожні дзвіночки у стосунках або Як розпізнати деспота

Дивіться "Одруження наосліп" щосереди о 22:00 на "1+1"

Поділитися:

 

Спеціально для сайту "1+1" психолог і ведуча "Одруження наосліп" Леся Матвеєва розповіла, як розпізнати тривожні дзвіночки у стосунках і зрозуміти, що поруч із вами тиран.

Деспот - це людина, яка здатна перетворити ваше життя на жахіття. Він не вміє щиро любити, співчувати і піклуватися. Це людина, здорові стосунки з якою неможливі ніколи. Єдине, на що він здатний - це насильство психологічне (завжди) і фізичне (дуже часто). Стосунки з ним краще припиняти для вашого ж блага, бо вони незмінно приводять до домашнього насильства.

Часто під насильством розуміють обов'язково фізичне, але це не так. Домашнє насильство буває чотирьох видів.

ПСИХОЛОГІЧНЕ. Коли особистість повністю пригнічується. Самооцінка жертви сильно знижується, вона постійно відчуває власну нікчемність і почуття провини.

СЕКСУАЛЬНЕ. Примус до сексу без згоди.

Економічне. Маніпуляція за допомогою грошей. Як правило, деспот робить все, щоб жертва стала залежна від нього фінансово, починає її контролювати і обмежувати.

ФІЗИЧНЕ. Будь-який фізичний напад.

Зав'язавши стосунки з тираном, легко потрапити в ситуацію, де все це можна випробувати на собі. Це дуже небезпечно і може обернутися трагедією. Люди, схильні до насильства і деспотизму, не змінюються ніколи. Тому важливо розпізнати таку людину якомога раніше. Зробити це може бути не просто, тому що зазвичай вона дуже вправна у майстерності обману і чарівності. І розкритися може, наприклад, після весілля або інших подій, які міцно вас зв'язали.

 

Однак є ознаки, які деспота викривають і їх наявність повинна вас серйозно насторожити.

1. Він вас критикує. В його очах ви багато чого робите не так, як слід було би, а він точно знає, як потрібно.

2. Йому не подобаються ваші друзі та родичі. Він намагається обмежити ваші контакти з ними.

3. У нього трапляються напади гніву. Він може почати кричати або вдарити кулаком в стіну, а потім просити за це пробачення, говорити, що сам не знає, що на нього найшло.

4. Він вас принижує. Сміється над вашими досягненнями, ображає в присутності інших людей, обзиває. Навіть жартома. Йому подобається виставляти вас дурною, нетямущою.

5. Йому не подобається ваша робота, захоплення.

6. Він розповідає вам, як ви повинні виглядати, що носити, як фарбуватися тощо.

7. Він перевіряє ваш телефон.

8. Дзвонить серед дня, що б перевірити, де і з ким ви знаходитеся. Влаштовує допит.

9. Хоче завжди бути в курсі, де і що ви робите. Просить розповісти йому свої плани на день, дзвонити йому і говорити, куди ви йдете.

10. Влаштовує вам сцени ревнощів.

11. Викликає у вас почуття провини.

12. Не довіряє вам і часто дає вам про це знати.

13. Він вас вдарив.

14. Ви починаєте замислюватися над тим, що, ймовірно, це ваша поведінка провокує в ньому всі вище перелічені вчинки.

Все це неприпустимо. Здорові стосунки будуються на основі довіри, підтримки та поваги особистих кордонів партнера. Ніхто не має права порушувати ваші кордони без вашого дозволу. Ніхто не повинен примушувати вас ні до яких дій, якщо ви цього не хочете. Навіть, якщо ви відчуваєте себе в чомусь винним, ніхто не має права користуватися цим, щоб отримати від вас щось. Немає жодного виправдання використанню кулаків і приниженню.

 

Якщо виявилося, що ви маєте справу з деспотом, краще розірвати ці стосунки. Своє справжнє обличчя він показує не відразу. Події розвиваються поступово. Тому важливо вчасно помітити і припинити стосунки, не дати розвинутися їм за жахливим сценарієм. Для цього потрібно:

1. Не пропускати повз вуха образи на свою адресу, навіть у його пориві злості. Не списуйте це на "здалося". Вам точно не здалося. Прояснюйте ситуацію і розставляйте крапки відразу. Якщо змовчите один раз, другий буде обов'язково. Дайте зрозуміти, що з вами так поводитися не можна.

2. Поважати себе! Ніщо не повинно змушувати вас терпіти приниження, утиски й насильство над собою.

3. У жодному разі не залишати без уваги ситуацію будь-якого, навіть незначного фізичного нападу на вас. "Випадково" штовхнув, стукнув в плече, у пориві злості боляче схопив за руку. Відразу зверніть на це і свою і його увагу. Систематичні побої починаються саме з таких "випадковостей".

4. Цінувати своє індивідуальне життя, роботу, інтереси та захоплення. Ніколи від цього не відмовляйтеся для того, щоб догодити. Не відмовляйтеся від того, що ви по справжньому любите і що заряджає вас і надихає.

5. Знайти підтримку у близьких, родичів, друзів. Розкажіть їм про те, що сталося.

6. Звернутися до психолога, якщо важко розібратися в сформованій ситуації, з'явилися сумніви, не вистачає впевненості і сил. У такій ситуації допомога фахівця може бути дуже корисною.

7. Прийняти тверде рішення про розрив стосунків. Ви повинні зрозуміти, що надія на те, що він якось зміниться - ілюзія. Вважати себе винною в його агресії - теж ілюзія.

8. Розірвати стосунки.

Як розрізнити здорові стосунки від нездорових, читайте зовсім скоро на нашому сайті. А вже у середу о 22:00 дивіться наступний випуск "Одруження наосліп" з Лесею Матвеєвою на "1+1".

Новини по темі