Наше здоров'я: ПМС: як з ним боротися?

Як пережити передменструальний синдром

Пік прояву передменструального синдрому припадає на вік 30-35 років.

Поділитися:

За статистикою, від передменструального синдрому страждають 90% жінок у віці від 13 до 50 років. Фахівці нараховують до 150 симптомів ПМС, які, до того ж, можуть проявлятися в різних поєднаннях. Однак, як кажуть спеціалісти, все разом у однієї жінки зустрічатись не може. І це – хороша новина.

Що ж з нами коїться? У передменструальний період в організмі жінки відбуваються коливання рівню статевих гормонів і прояви ПМС залежать від індивідуальної реакції на такі коливання. Наприклад, у одних жінок за тиждень до місячних болить голова, збільшується вага, а на обличчі з'являються прищі. Інші ж за 2-3 дні до менструації починають страждати від депресії та безсоння.

Що робити, щоб цей період пройшов без стресу та страждань – читайте далі.

Постарайтеся упродовж 4-6 місяців вести щоденник, в якому чітко описуйте свої душевні переживання і фізичні відчуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли краще їсти фрукти: 5 порад дієтолога

В першу чергу треба позбавитися від похмурих думок. Ввечері 20 хвилин відпочиньте у ванні з пінкою. Роздратованість добре знімає аромат лаванди. Додайте у воду морської солі, кілька крапель лавандової і м'ятної олії. Щоб позбутися від дратівливості, варто припинити вживати алкоголь, товари з ароматичними та смаковими добавками, а також чай та каву.

Позбутися від болю в животі допоможе масаж щиколоток. В області ахіллового сухожилля  в нас розташовані спеціальні точки, вплив на які допоможе позбавитися від болю.

Щоб не було набряків, варто обмежити вживання солі за тиждень до початку менструації. Позбавитись від вже наявних набряків допоможе ромашковий чай, що має сечогінний ефект або ж мінеральна вода з лимоном.

Набухання грудей допоможе зменшити смажена на вогні червона риба. Вона містить жирні корисні кислоти. Перед настанням критичних днів намагайтеся ввести до раціону лосось чи форель. Також може допомогти компрес з відвареного капустяного листя.

Народні цілителі рекомендують при ПМС пити відвари меліси та звіробою. Вони заспокоюють нерви.

Зменшіть споживання продуктів, що містять тваринні жири, адже вони підвищують рівень холестерину, а отже, сповільнюють кровообіг.

Намагайтесь у цей час займатись чимось приємним, розслабляючим і заспокійливим, наприклад, шопінг-терапією, пересадкою рослин або ж плетенням.

Як не дивно, келих червоного сухого вина зніме передменструальний синдром. Справа в тому, що перед менструацією в організмі жінок часто не вистачає прогестерону – гормону, який допомагає розслабитися. Вино впливає на ці рецептори.

При нудоті допомагають відвари трав (м'ята, меліса, ромашка), настій шипшини (2 склянки на 1 літр води, настояти в термосі) або свіжовичавлені соки (особливо морквяний і лимонний).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Циклічне або інтервальне голодування: Швидкий ефект без шкоди для здоров'я

Допомогти може і спорт. Дослідження показують, що передменструальний період відмінно підходить для фізичних навантажень.

Підтримувати гарну форму перед менструацією допоможуть заняття фітнесом, йогою та дихальною гімнастикою.

Якщо ви дотримуєтеся здорової дієти, а симптоми ПМС не минають, проконсультуйтеся з лікарем про необхідні саме вам харчові добавки і вітаміни. Усунути неприємні відчуття можуть кальцій, магній та вітамін Е.