Наше здоров'я: Вітамін С

Для чого організму людини вітамін С

Вчені стверджують, що вітамін С впливає на здоровий спосіб життя та зменшує до мінімуму негативний вплив навколишнього середовища.

Поділитися:

У час осінньої хандри чимало людей відчувають брак вітамінів, зокрема, вітаміну С, який більш відомий нам як аскорбінова кислота. У якості харчової добавки позначають такий вітамін як E300.

Організм не синтезує цей корисний елемент і ми можемо його отримувати лише ззовні. Тобто, найкраще його «ловити» лише разом з їжею.

Скільки організму потрібно аскорбінової кислоти

Скільки необхідно вітаміну С людині, однозначної відповіді немає.

Офіційна медицина рекомендує 60-130 мг на добу, американський фонд вітаміну С - 400-3200 мг, а володар Нобелівської Премії Лайнус Полінг вживав 18 000 мг аскорбінової кислоти щодня і дожив до 93 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як і коли краще їсти фрукти: 5 порад дієтолога

Особливості вживання корисного елементу

Вітамін С є нестійким, він легко руйнується під впливом світла, кисню, води та високої температури. Якщо ви хочете його отримати вдосталь, треба щоб продукти харчування, які містять цей елемент, були мінімально кулінарно оброблені. Дієтологи радять їсти свіжі овочі та фрукти самі по собі, не нарізаючи з них салати.

Вітамін С добре зберігається при заморозці, тому заморожені овочі і фрукти - непогане його джерело. Однак, тільки за умови розмороження безпосередньо перед вживанням.

Чим корисний вітамін С

  1. Аскорбінова кислота важлива для росту і відновлення клітин тканин, ясен, кровоносних судин, кісток та зубів. Вона сприяє засвоєнню організмом заліза, прискорює одужання.
  2. Вітамін корисний у захисті від інфекцій. Цей цінний елемент стимулює запуск імунних процесів.
  3. Елемент застосовують також у догляді за шкірою. Він вдало допомагає згладити зморшки та підвищити тонус.
  4. Забезпечує постачання вітаміну D до клітин, попереджаючи розвиток рахіту. При дефіциті вітаміну С вітамін D – малоефективний.
  5. Одна з доведених властивостей аскорбінової кислоти – це те, що вона подовжує молодість. Лише цей елемент може запустити колаген та його синтез в організмі, що робить еластичною шкіру та зміцнює суглоби. Вітамін С діє також як антиоксидант, що запобігає пошкодженню клітин та захищає організм від психоемоційних навантажень.
  6. Знижує ризик утворення тромбів у судинах за рахунок зменшення агрегації тромбоцитів (клітин крові). Ефективно елемент діє у тандемі з аспірином.

Коли приймати аскорбінову кислоту

Якщо ви відчуваєте, що ось-ось захворієте, варто прийняти аскорбінку. Це може добре вплинути на ваш подальший стан.

Для швидкого відновлення організму після хвороби також допоможе вітамін С.

Особливо потребують цей цінний елемент курці та старші люди. За дослідженнями, одна викурена сигарета руйнує 25 мг аскорбінової кислоти в організмі.

Під час серйозної нестачі вітаміну С розвивається цинга. Цю хворобу супроводжує набрякання і кровоточивість ясен, розхитування і випадання зубів, випадання волосся, варикозне розширення вен, геморой, зайва вага, дратівливість, погана концентрація уваги, депресії, безсоння, раннє утворення зморшок, підвищена стомлюваність, погіршення зору та крововиливи. Якщо ви помітили у себе ряд цих симптомів, запитайте у лікаря – чи не варто вам попити вітамінки.

Де шукати вітамін С

Багато вітаміну є в зелених волоських горіхах, білокачанній квашеній капусті, помідорах. Є трохи цієї речовини в картоплі. Шукаючи аскорбінову кислоту, зверніть увагу також на шипшину, болгарський перець, чорну смородину, обліпиху, петрушку, калину, ківі, часник та цитрусові.

Новини по темі