Нове меню у школах і садках: як змінилося харчування в закладах освіти (роз'яснення МОЗ)

Які норми харчування в закладах освіти зазнали змін — роз'яснення МОЗ
Pexels/Ella Olsson

В українських школах та садках розпочалась реформа харчування. Що ж змінилося?

Поділитися:

В усіх українських школах і садочках розпочали готувати за новими правилами та рецептами у рамках реформи харчування. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою. Нове меню викликало суперечки та бурхливе обговорення у мережі: деякі батьки і діти задоволені, але деякі нарікають, що годувати у школах стали несмачно й діти лишаються голодними. У Міністерстві охорони здоров'я України роз'яснили, що ж насправді змінилося у нормах харчування в закладах освіти.

Які норми харчування в закладах освіти зазнали змін

  • У стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження. Зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г.
  • Зменшена кількість соків. 
  • Знижені норми споживання хліба та картоплі.
  • Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оцінка шкільного меню від Євгена Клопотенка: що в ньому подобається дітям та батькам, а що ні (розповідає фахівець з дієтичного харчування)

Які продукти вилучено з меню шкіл та садочків

  • ковбасні вироби
  • сосиски
  • рибні, м'ясні та плодоовочеві консерви
  • кондитерські вироби

Ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування, пояснюють в МОЗ України.

Що змінюється в системі шкільного харчування

Окрім зммін у нормах харчування, зміни зазнає порядок укладання меню. Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.  Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти на страви. Також, якщо ви раптом виявите порушення, МОЗ радить звернутися до адміністрації закладу, а в разі потреби – залишити скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби – https://t.me/derzhspozhivsluzhba_bot.

Дивіться, як готує страви із нового шкільного меню фахівчиня з дієтичного харчування:

Новини по темі