Осіння депресія: 5 ознак

5 ознак осінньої депресії
freepik.com

Признатися собі, що у вас є проблема - це половина шляху до її вирішення.

Поділитися:

Ознаки депресії помітити дуже легко. Поганий настрій і відсутність інтересу до всього, що вас оточує – це вже тривожний дзвіночок. І таку ситуацію потрібно виправляти якомога швидше. Психологи кажуть: якщо нічого не робити із поганим настроєм, ситуація може погіршитися. І тоді вже прості побутові речі вас не врятують.

Отож, основні ознаки депресії:

1. Вам не дають спокою думки про смерть.

Тут мова не про філософські роздуми: чи є життя після смерті. І чи існує рай та пекло. Якщо вас справді переслідує нав’язлива ідея, що у будь-який момент ви чи ваші близькі можуть померти чи смертельно захворіти, або, навпаки зароджуються бажання якнайшвидше зустрітися зі смертю – це вже серйозний привід замислитися над терапією.

2. Апатія, що не минає.

Вас не цікавить ані мода, ані погода. І борщ у холодильнику вже давно зіпсувався, і оселя припала пилюкою, і на шопінг чи каву з подругою вже не хочеться – все це ознаки депресії, яка підкралася дуже близько.

3. Підвищена тривожність.

Це відчуття, протилежне попередньому, але нічим не краще. І з ним потрібно боротися якнайшвидше. Адже оточуючі рідко розуміють причину ваших переживань, що ускладнює спілкування з близькими і колегами.

4. Вам не приносять задоволення речі, які раніше тішили.

Ви страшенно любили свою чашку для кави і усі фільми з Джулією Робертс, але раптом світ навколо став не такими, як раніше. Все почало дратувати або викликати байдужість. Такі симптоми можуть бути ознакою ПМС чи гормонального збою. Але якщо стан не минає тиждень, два та більше – час звернутися до психотерапевта.

5. Звичайна неприємна дрібниця виводить вас з рівноваги і спричиняє істерику.

У супермаркеті закінчився ваш улюблений соус – катастрофа! Арендодавець розриває з вами контракт – це, взагалі, кінець світу, і життя більше не має сенсу. І так щодня останнім часом. Впізнали себе? Тоді час звернутися до фахівця, адже це вже не просто поганий настрій чи гормони. А якщо таки вони, то з ними також треба боротися. Бо такі симптоми можуть посилитися.

Якщо бодай декілька описаних пунктів стосуються вас, то обкладіться позитивною літературою і регулярно переглядайте ютюб-майстеркласи від психологів. Якщо не допоможе – зверніться до лікаря. 

І пам'ятайте – усе залежить від вас. За бажання, навіть чорне стає кольоровим. Варто лише увімкнути світло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домашній тиран. Що робити, щоб чоловік не бив? Коментує психолог Наталя Підлісна

 

Новини по темі