В Україні стартувала кампанія зі щеплення від поліомієліту: кого та якою вакциною щеплюватимуть (рекомендації МОЗ та роз'яснення Ігоря Кузіна)

Вакцинація від поліомієліту: в Україні стартувала кампанія зі щеплення дітей

Спалах поліомієліту: чим небезпечна інфекція та як отримати щеплення?

Поділитися:

Сьогодні в Україні починається вакцинальна кампанія проти поліомієліту: МОЗ розпочинає перший етап кампанії зі щеплення дітей. Нагадаємо, наприкінці січня на Закарпатті був зафіксований випадок у дворічного хлопчика, а раніше, у жовтні ще у однієї дитини з Рівненщини теж виявили поліомієліт. Головний державний санітарний лікар України Віктор Кузін у "Сніданку з 1+1" коментує ситуацію з поліомієлітом в Украні:

"Насправді, поява навіть одного випадку це вже є спалах. В Україні зараз офіційно є спалах поліомієліту. Ми зараз зареєстрували три випадки, які офіційно були підтверджені на території України, у тому числі, біля 20 контактних дітей. Офіційно, це є спалах, на який держава має реагувати. На будь-який спалах застосовується комплекс заходів. 1 випадок поліомієліту це є дійсно спалах і на світовому рівні. Країна, після того, як подолає спалах, буде зобов'язана посилюваи низку протиепідемічних заходів від 3 до 5 років після завершення вакцинальних процесів зараз".

Чому в Україні відбувається спалах поліомієліту, головний санлікар розповідає: 

"Перш за все, в Україні доволі низький рівень охоплення базовим крсом щеплення відповідно до календаря щеплень. Діти мають бути вакциновані (від поліо - прим.) в 2, 4, 6, 18 місяців і в 6 та 18 років. На жаль, середні показники вакцинації проти поліомієліту ледве досягали 85%. Рекомендовані ВОЗ - 95%. Цей прошарок невакцинованих дітей є по суті тим джерелом, де може вірус вільно поширюватися і циркулювати".

графік

Чому додатковий раунд вакцинації відбувається тільки тепер, а не одразу після виявлення першого випадку, Ігор Кузін пояснив:

«Спалах не обирає час і не дає можливості робити, коли нам це комфортно. Якщо ми кажемо про підготовчий процес, то дійсно після реєстрації першого випадку до моменту запуску імунізації має пройти біля 100 днів. Це є рекомандований термін для проведення мікропланування, підготовчих робіт, щоб запустити комунікаційну кампанію, дозакупити вакцину".

 Кого щеплюватимуть на першому етапі вакцинальної кампанії

Дітей віком від 6 місяців до 6 років (5 років 11 місяців 29 днів), які з певних причин пропустили одну чи більше необхідних за віком доз щеплення.

 Що робити, якщо дитина має порушений календар щеплень

Для надолуження пропущених щеплень слід звернутися до педіатра або сімейного лікаря.

 Якою вакциною щеплюватимуть від поліомієліту

Для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Вакцина ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу.

"Зараз запущено перший етап: форсована додаткова імунізація. Вона буде охоплювати дітей від 6 місяців до 6 років вакциною ІПВ (ін’єкція). В рамках першого раунду планується охопити лише тих дітей, які не отримали свою вакцинацію вчасно, з порушеним календарем щеплень", — пояснив Ігор Кузін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибіотики за рецептом: коли в Україні зміниться процедура продажу антибактеріальних засобів в аптеках (МОЗ)

Вакцину вводять внутрішньом’язово у передню поверхню стегна або в дельтоподібний м’яз руки. Зауважте, що в сідницю вакцину не вводять! Щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових* (ст. 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб») гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, що має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

"Санкції вже передбачені в діючому законодавстві: така дитина не може відвідувати дошкільний заклад освіти та не зможе відвідувати школу і якщо батьки будуть відмовлятися від проведення щеплення, вони мають обрати альтернативний спосіб навчання дитини. Це прописано в законодавстві та ця норма має бути виконана. Таких дітей у нас 140 тисяч в середньому по країні (невакцинованих або з порушенням графіку). Перший раунд відбувається з 1 лютого і триматиме три тижні. Є списки дітей по кожній області і відбувається прицільна робота, щоб їх запросити, переконати чи за необхідності виїхати мобільною бригадою", — коментує головний санлікар України.

Коли відбудеться другий раунд вакцинації від поліомієліту

"Наступний раунд відбуватиметься після першого і ми маємо вийти вже на 95%. Він буде з використанням вакцини ОПВ (крапельки), які будуть розраховані також для дітей віком від 6 місяців до 6 років і тоді мають бути провакциновані усі діти, в незалежності від свого вакцинального статусу", — розказав Ігор Кузін. 

Як поєднувати рутинну вакцинацію зі щепленням від ковіду, дивіться поради експерта:

Новини по темі