Як не сплутати коронавірус з іншими хворобами: порівняння симптомів у табличках

COVID-19: як не сплутати коронавірус з іншими хворобами – інфографіка
Pixabay/MintBlack4u

Симптоми COVID-19: як не сплутати з іншими хворобами та особливості штамів Омікрон і Дельта – інфографіка.

Поділитися:

У світі шириться новий штам коронавірусу – Омікрон. В Україні спостерігається збільшення кількості хворих на коронавіруснаразі домінує штам "Дельта", однак, суттєвих відмінностей у цих двох штамів не виявлено. У той же час, Омікрон має менший інкубаційний період, ніж штам "Дельта": у середньому, за даними наукових досліджень, він становить 3 доби. 

Як відрізнити Омікрон від Дельти

Симптоми "Омікрону" здаються схожими на застуду, однак, новий штам  так само може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, призводити до госпіталізації та мати летальні випадки.  У лабораторно підтверджених хворих на штам коронавірусу "Омікрон" найчастіше спостерігають: нежить, головний біль, втому та біль у горлі. Також, одним із унікальних симптомів Омікрону є чхання. У той же час, до симптомів штаму "Дельта" входять усі перераховані вище симптоми "Омікрону", а також додаються кашель, хриплий голос, озноб чи тремтіння, лихоманка та втрата/спотворення нюху та/або смаку. Варто зазначити, що Омікрон вражає молодих та має високий ризик повторного зараження. 

омікрон та дельта

Як відрізнити Грип від COVID-19

Грип та COVID-19 мають багато спільного та відмінного, однак, визначити, чим саме хворіє людина можливо лише за допомогою тестування. Тому, при появі будь-яких симптомів ГРВІ слід звернутись до свого сімейного лікаря, який має надати направлення на тестування на COVID-19. МОЗ радить до отримання результатів тестування та за наявності видимих симптомів не відвідувати місць загального скупчення людей та дотримуватись режиму самоізоляції. 

Єдиним захистом від важкого перебігу та смерті внаслідок обох хвороб є вакцинація. Однак, слід пам'ятати, що щеплення від COVID-19 не захищає від грипу, як і щеплення від грипу не захищає від коронавірусної хвороби. Вакцинуватись від обох хвороб можна одночасно. Щеплення від грипу та щеплення від коронавірусу можна робити в один день, але в різні руки.

коронавірус і грип

Як відрізнити COVID-19 від туберкульозу

COVID-19 та туберкульоз мають досить схожі симптоми: обидва захворювання можуть мати тяжкі наслідки для життя та здоров’я людини. Варто знати, як їх відрізнити та коли звертатись за медичною допомогою. Однак, наголошуємо, що остаточний діагно має встановлювати виключно лікар. Тому, при будь-яких проявах симптомів, варто звернутися до свого сімейного лікаря. 

коронавірус і туберкульоз

коронавірус і туберкульоз

Як відрізнити пневмонію від COVID-19

Пневмонія або запалення легенів — це гостре захворювання, що вражає легеневу тканину. Окрім вірусної пневмонії (ковід асоційованої пневмонії), яка є наслідком захворювання на коронавірус, не варто забувати і про пневмонію бактеріальну, оскільки вона лишається серед лідерів причин смертності в Україні. У першу чергу,  необхідно звернутись до сімейного лікаря, яким має усі необхідні гаджети, зокрема, пульсоксиметр та фонендоскоп, може вислухати зміни у легенях та направити на подальшу діагностику. 

ковід та пневмонія

Нагадаємо, правильне використання масок, дотримання дистанції, регулярне миття рук та вакцинація проти COVID-19 як і раніше залишаються ефективними та простими заходами, щоб вберегтися від інфікування будь-яким штамом коронавірусу. Раніше повідовлялось, що на початку січня в Україні усім громадянам віком від 18 років дозволили бустерне щеплення проти COVID-19. Водночас, в Україні скоротили термін дії COVID-сертифікатів з одного року до 270 днів.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповідає про небезпеку штаму Омікрон, дивіться детальніше:

У матеріалі використано інфографіки МОЗ

Новини по темі