Вітвіцька, Гордєєв, Онуфрійчук, Гринчук, Мірошниченко, Рабчун та Ванникова розповіли як впоратись з апатією та вигоранням

Вітвіцька, Гордєєв, Онуфрійчук, Гринчук, Мірошниченко, Рабчун та Ванникова розповіли як впоратись з апатією та вигоранням

Ведучі 1+1 розповіли, як не підхопити емоційне вигорання психіки.

Поділитися:

Під час війни кожен чи майже кожен громадянин Україні зіткнувся з такими проблемами, як:  депресія, апатія, відчуття розгубленості, самотності, безпорадності тощо. Ведучі 1+1: Соломія Вітвіцька, Святослав Гринчук, Єгор Гордєєв, Тімур Мірошниченко, Володимир Рабчун, Ірина Ванникова та Іванна Онуфрійчук поділилися своїми особистими рецептами, як не підхопити емоційне вигорання психіки.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЗ перших днів війни телеведучі 1+1 стали волонтерами. Фонд «Ти не один» 1+1 media оголошує єдиний благодійний збір UKRAINE SOS

Ведуча марафону “Єдині новини”, ТСН Соломія Вітвіцька радить направляти енергію в корисні справи.

“У мене просто немає часу на апатію. Багато різних задач, тому апатія не підступила. Моя порада - шукайте собі заняття, що корисного можна зробити. Наприклад робота, волонтерство чи спорт. Це буде найкраще рішення”.

Гринчук Вітвіцька

Колега Соломії по ТСН та по марафону “Єдині новини”, ведучий Святослав Гринчук зізнався, що у перші тижні після початку війни, не міг робити звичні речі. Тому вирішив знайти новий підхід.

“Я не міг у перші тижні після початку бомбардувань - ані фільмів дивитись, ані на книгах увагу концентрувати. Тоді вирішив зайти з іншого кінця: робити те, що раніше робив нечасто: вишукував доволі складні рецепти - намагався за ними готувати їжу, взяв запилену гітару, спробував придумати кілька мелодій та заспівав пісню про Україну, яку написав сам. Шукайте свій рецепт боротьби з апатією, головне - не зневірюватися і не опускати руки. Спробуйте робити якісь нескладні речі, притаманні вам у мирний час - читати книги, поливати квіти, слухати музику - залежно від того, що ви любите”, — поділився Святослав. 

Ведучий “Сніданок з 1+1”, телеканалу Freeдом Єгор Гордєєв порадив багато ходити пішки.

“У кожного різна психіка, і вона в різних умовах була і є. Особисто я читати не можу, дивитись художнє чи документальне кіно на якусь іншу тематику, ніж воєнну - теж не можу. У мене дуже проста історія - я тепер всюди ходжу пішки. Навіть, коли дуже далеко. На роботу і з роботи. Прокидаюсь спеціально на годину раніше. І постійно намотую кола. Це розганяє кров і змушує відволікатись. Я і до війни любив думати, коли ходив. А зараз це єдиний мій метод, хоч трохи заспокоїтись”.

Гордєєв

Ведуча “Танці з зірками” Іванна Онуфрійчук зізналась, що через переживання у неї почалися проблеми зі здоров'ям. 

“Від стресу я схудла, не могла їсти. Зникло бажання щось робити, піклуватися про себе. Я сама себе переналаштувала і змусила переключитися. По-перше, встановила графік для перегляду новин. Виділяю на це кілька годин на день, а не як це було колись, зранку до ночі. Дивлюся  тільки з офіційні джерела. По-друге, добре допомагає  в боротьбі з апатією фізичні навантаження. Також стає легше, коли допомагаєш іншим. Це називається теорія маленьких справ — щодня робиш щось корисне для інших і для себе. В цілому важливо піклуватися про себе — підтримувати здоров'я, висипатись, не пропускати прийоми їжі, робити маленькі приємності”.

Онуфрійчук

Ведуча “Твій день” Ірина Ванникова радить віднайти точку опори - робота, хобі, близькі, вивчення нового.

“Я почала бігати. Максимум скільки я пробігаю зараз - це 3 кілометри, це плюс-мінус півгодини, але для мене це вже ритуал. Не любите бігати, чи  робити фізичні вправи — прибирайте, копайтесь в городі, навіть, помити підлогу і прибрати пил, або навіть поскладати речі - от це теж уже якась діяльність і вона тебе заспокоює”.

Ванникова ведуча

Ведучий “Твій день” Тімур Мірошниченко, який зараз ще веде “Сніданок з 1+1” зі своїми колегами по програмі — Людмилою Барбір, Русланом Сенічкіним — переконаний, що потрібно жити тут і зараз, вірити у перемогу, а поки знайти справу до душі, та постійно бути зайнятим.

“Найголовніше — не зупинятися, щось робити. Якщо є можливість виконувати свої безпосередні обов’язки, ідеально! Якщо ні, все одно щось робити. Краще ручками і на свіжому повітрі. В гарній компанії. Частіше обіймати рідних та друзів. І планувати своє завтра, своє літо, своє життя в новій Україні! Перемога настане і буде надзвичайно важливо жити”.

Тімур Мірошниченко

Ведучий “Твій день”, а під час війни каналу Freeдом — Володимир Рабчун зауважив, що апатія — доволі розповсюджена реакція нашого мозку на постійний стрес. Апатія заважає нам повноцінно функціонувати, тому важливо розуміти, що цей стан можна побороти.

“Я намагаюсь не думати про часові межі завершення війни. Є тут і зараз. Війна закінчиться перемогою України! Намагаюсь дозувати інформацію. Перші декілька днів після нападу, я з головою занурювався в безперервний інформаційний потік, але зрозумів, що це займає більшу частину мого часу і забирає останні сили. Почав робити перерви, зʼявилася енергія і бажання щось робити. Раджу всім концентруватись на важливому. Це може бути все, що завгодно - волонтерство, хатні справи, цікава книжка, або фізичні навантаження, які можуть покращити самопочуття”, — поділився Володимир Рабчун.

Рабчун ведучий

Новини по темі