Зберігає молодість і покращує зір: 5 суперсил вітаміну А
З’ясуймо, чому вітамін А такий важливий для організму та з якими продуктами його отримувати.
Вітамін А, або ж ретинол – життєво необхідний для нашого організму. Він відповідає за здоров'я очей, імунну систему та впливає на синтез білків. Особливо корисний він для вагітних жінок, оскільки відіграє значну роль у зростанні та розвитку плоду.
Необхідність вітаміну А важко переоцінити. Ось декілька його важливих функцій:
- Споживання вітаміну А знижує ризик захворюваності на рак, а особливо на рак легенів.
- Він покращує зір. Печінку, яка є одним із найкращих джерел вітаміну А, здавна вживали як засіб від «курячої сліпоти».
- Ретинол забезпечує стійкість до бактеріальних, паразитарних та вірусних інфекцій.
- Вітамін А має антиоксидантну дію: він здатний взаємодіяти з вільними радикалами, завдяки чому зберігає молодість організму.
- Цей вітамін необхідний для здоров’я шкіри: від нього залежить синтез ферментів епітеліальних тканин, що запобігають відмиранню клітин шкіри. Також завдяки йому тканини епітелію можуть повноцінно відновлюватись, тому його включають у комплексне лікування практично всіх шкірних захворювань – псоріазу, акне тощо. При ранах, опіках та інших пошкодженнях вітамін A прискорює регенерацію шкіри.
Фото: freepik.com
Дефіцит вітаміну А може призвести до порушень зору, а у дітей – підвищити ризик захворювань на дитячі інфекції, зокрема кір та діарейні інфекції. Ранніми симптомами його дефіциту є сухість шкіри та слизових оболонок, ламкість волосся та нігтів.
Найбільше вітаміну А міститься в таких продуктах:
- Риб'ячий жир (з печінки тріски), чорна ікра, червона ікра.
- Печінка яловича.
- Яєчний жовток, курячі та перепелині яйця.
- Вершкове масло та твердий сир.
- Морква, болгарський перець, спаржа, броколі, селера.
- Петрушка, кріп, шпинат, щавель, кінза, зелена цибуля, порей, базилік.
- Курага.
- Абрикоси, сливи.
- Горобина, урюк, шипшина, обліпиха.
Фото: freepik.com
Добова потреба людини у вітаміні А в середньому становить 1000 мкг. Урізноманітнюй свій раціон продуктами, багатими на різні макро- і мікронутрієнти, та старайся отримувати вітаміни з харчуванням, а не з добавками. Наприклад, всього 50 г моркви на день здатні задовольнити добову потребу у вітаміні А на 100%.
Та пам'ятай, що надлишок вітаміну А – небезпечніший за дефіцит. Самостійно призначати та приймати його не можна, адже при передозуванні можливі негативні наслідки.
Шукай ще більше порад від лікаря-дієтолога Наталії Самойленко на сайті:
1. Як втримати вагу після схуднення: 7 порад від дієтолога
2. Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології
3. Що станеться з організмом, якщо пити під час їжі
Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.