Зберігає молодість і покращує зір: 5 суперсил вітаміну А

Вітамін А: Користь і в яких продуктах його найбільше. Розповідає лікар-дієтолог | 1+1
Фото: Getty Images

З’ясуймо, чому вітамін А такий важливий для організму та з якими продуктами його отримувати.

Поділитися:

Вітамін А, або ж ретинол – життєво необхідний для нашого організму. Він відповідає за здоров'я очей, імунну систему та впливає на синтез білків. Особливо корисний він для вагітних жінок, оскільки відіграє значну роль у зростанні та розвитку плоду.

Необхідність вітаміну А важко переоцінити. Ось декілька його важливих функцій:

  1. Споживання вітаміну А знижує ризик захворюваності на рак, а особливо на рак легенів.
  2. Він покращує зір. Печінку, яка є одним із найкращих джерел вітаміну А, здавна вживали як засіб від «курячої сліпоти».
  3. Ретинол забезпечує стійкість до бактеріальних, паразитарних та вірусних інфекцій.
  4. Вітамін А має антиоксидантну дію: він здатний взаємодіяти з вільними радикалами, завдяки чому зберігає молодість організму.
  5. Цей вітамін необхідний для здоров’я шкіри: від нього залежить синтез ферментів епітеліальних тканин, що запобігають відмиранню клітин шкіри. Також завдяки йому тканини епітелію можуть повноцінно відновлюватись, тому його включають у комплексне лікування практично всіх шкірних захворювань – псоріазу, акне тощо. При ранах, опіках та інших пошкодженнях вітамін A прискорює регенерацію шкіри.

Фото: freepik.com

Дефіцит вітаміну А може призвести до порушень зору, а у дітей – підвищити ризик захворювань на дитячі інфекції, зокрема кір та діарейні інфекції. Ранніми симптомами його дефіциту є сухість шкіри та слизових оболонок, ламкість волосся та нігтів.

Найбільше вітаміну А міститься в таких продуктах:

  • Риб'ячий жир (з печінки тріски), чорна ікра, червона ікра.
  • Печінка яловича.
  • Яєчний жовток, курячі та перепелині яйця.
  • Вершкове масло та твердий сир.
  • Морква, болгарський перець, спаржа, броколі, селера.
  • Петрушка, кріп, шпинат, щавель, кінза, зелена цибуля, порей, базилік.
  • Курага.
  • Абрикоси, сливи.
  • Горобина, урюк, шипшина, обліпиха.

Фото: freepik.com

Добова потреба людини у вітаміні А в середньому становить 1000 мкг. Урізноманітнюй свій раціон продуктами, багатими на різні макро- і мікронутрієнти, та старайся отримувати вітаміни з харчуванням, а не з добавками. Наприклад, всього 50 г моркви на день здатні задовольнити добову потребу у вітаміні А на 100%.

Та пам'ятай, що надлишок вітаміну А – небезпечніший за дефіцит. Самостійно призначати та приймати його не можна, адже при передозуванні можливі негативні наслідки.

Шукай ще більше порад від лікаря-дієтолога Наталії Самойленко на сайті:

1. Як втримати вагу після схуднення: 7 порад від дієтолога

2. Пеганство: Переваги й недоліки нового тренду в дієтології

3. Що станеться з організмом, якщо пити під час їжі

Сайт 1plus1.ua розповість тобі гарячі зіркові новини, стане цікавим співбесідником у темах моди, краси, здоров'я та стосунків. Разом нам буде класно — підписуйся на наш Twitter.

Новини по темі