Ризики споживання сирої їжі: чому необхідно термічно обробляти продукти

Небезпека сирих продуктів: чому важливо готувати їжу перед споживанням.

Поделиться:

Термічна обробка продуктів

Термічна обробка їжі — процес її нагрівання до певної температури протягом певного часу. Простіше кажучи, будь-який процес приготування, у якому застосовують техніки зміни температури (смаження, варіння, тушіння тощо) — це термічна обробка. Цей процес не лише робить їжу смачнішою та зручнішою для вживання, але й відіграє важливу роль у безпеці харчування.

Готування

Читайте також: Уся правда про хронічний стрес, і чому не можна нехтувати цим станом

Чому важливо термічно обробляти продукти їжу

Сирі продукти, такі як м'ясо, риба та яйця, можуть містити бактерії харчових отруєнь, які в разі споживання можуть спричинити захворювання. Оптимальна температура для розмноження більшості бактерій харчових отруєнь становить від 5 до 18°C, тоді як за температури понад 70°C переважна кількість шкідливих бактерій гине. Смаження, запікання, варіння — цими та іншими способами приготування ви піддаєте їжу правильній термічній обробці на високих температурах. 

Що буде, якщо їсти сирі продукти

Campylobacter, Salmonella та Listeria monocytogenes є трьома найпоширенішими групами бактерій, що викликають харчові отруєння. Щороки вони вражають понад 380 000 громадян Європейського Союзу (ЄС) щороку. Найчастіше вони трапляються у таких продуктах:

  1. Campylobacter — сире м'ясо, птиця, непастеризоване молоко.
  2. Salmonella  сире м'ясо, птиця та яйця, сирі немиті овочі, непастеризоване молоко та молочні продукти.
  3. Listeria monocytogenes — сире молоко, м'ясо, птиця, сири (особливо м'які, дозрілі до плісняви), салатні овочі.

М'ясо

Симптоми харчового отруєння

У МОЗ виділяють такі симптоми харчового отруєння:

  • підвищення температури тіла 
  • зниження або відсутність апетиту
  • загальна слабкість
  • пронос і приступоподібний біль у животі
  • здуття живота
  • нудота і блювання
  • холодний липкий піт
  • низький тиск

Отруєння

Фото: Freepik, Unsplash

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епідемія кору може дійти до України: симптоми хвороби, та як захистити дитину

Як правильно термічно обробляти продукти

► Використовуйте термометр для їжі: це найнадійніший спосіб переконатися, що їжа досягла безпечної внутрішньої температури. Оптимальна температура — 63°C.

► Дотримуйтесь рекомендованих температур приготування: різні продукти харчування мають різні безпечні внутрішні температури. Ознайомтеся з рекомендаціями щодо безпечного приготування їжі: часто пакування містить всю необхідну інформацію.

► Ретельно мийте руки та посуд: Це допоможе запобігти перехресному забрудненню їжі.

Новости по теме