Чому чоловіки йдуть від «хороших дівчаток»?

Психолог розповіла, як правильно будувати стосунки із своїм партнером.

Поделиться:

У новому випуску перетнулися долі Віки та Олега. Склалося враження, що вони створені один для одного, вся наша команда закохалася у Віку. Вона ідеальна дружина, прекрасний друг і дуже мила дівчина. Олег зізнається, що вона подобається йому «як людина», але не більше. Що ж не так з «хорошими дівчатами»?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчитися йти на компроміс з чоловіком

Чому з цієї милої дівчиною вже не вперше таке відбувається? Хороших дівчаток покидають, і цьому є наукове пояснення! Виною всьому гормони, потреби та інстинкт розмноження. Ще Сєченов і Павлов, говорили про те, що збудження і гальмування лежать в основі всіх регуляторних функцій організму. Отже, коли навколо все стабільне, відоме, зрозуміле і рідне, нервова система заспокоюється, і ми розслабляємося. І навпаки - нервову систему збуджує все невідоме, тривожне, ризиковане, нестабільне, нове та непередбачуване.З цього випливає простий висновок:

Добре бути жінкою, яка не влаштовує чоловікові маленький домашній армагеддон. Добре, коли можна прийти додому - у затишок, тепло і спокій, з'їсти улюблену традиційну вечерю і заспокоїтися після важкого дня. Якби все було так просто, борщ та пиріжки правили б світом!

Дослідження показують, коли сучасна людина вступає у відносини, у неї продовжують співіснувати дві потреби, що суперечать одна одній:

1. У стабільності, захищеності, передбачуваності, безпеці, затишку, довірі і спокої. Здавалося б, саме для цього люди і одружуються. Саме це може забезпечити хороша дівчинка (хлопчик): розуміння, довгі довірливі розмови, надійність, тепло. Але це тільки ОДНА потреба!

2. У пригодах, новизні, таємницях, ризику, небезпеці, невідомості та «постійніх нервах». Але ви ж весь час чуєте: «повинна бути в жінці якась загадка», «чоловік-мисливець» - це все про іншу, теж дуже важливу, потребу в стосунках. Так, у кожної людини, незалежно від статі є потреба у нервовому збудженні. Дослідження підтверджуються, що це допомагає підтримували рівень здорового стресу. Інакше настає повна апатія, депресія, нудьга і демотивация. І далі звучать ті ж самі жахливі слова: «Ти мені подобаєшся «як людина», «ти для мене найближчий друг», «ти для мене така рідна, як сестра».

Існує чимало досліджень про те, що людей, які виросли в культурі нудизму, зовсім не збуджує голе тіло. Це не заборонене, а отже не загадкове. Розумієте, до чого я хилю? Ні? Тоді проведіть маленьке дослідження і дайте собі відповідь на запитання, яке пропонує Естел Перреле - найавторитетніший дослідник відносин пристрасті: «Чи можемо ми хотіти те, що вже маємо?»

Існує закон біохімії мозку. У ньому стверджується: те, що дається нам важко, здаєтсья чудовим, бо в організмі виділяється дофамін, гормон щастя. Активність, спрямована на отримання бажаного, супроводжується підвищеним рівнем дофаміну і вже сама по собі приносить задоволення.
Отже, те, чого прагнеш, докладаючи великих зусиль, переживається приємніше, ніж те, що дістається без зусиль. Так працює наш мозок. Тобто задоволення навіть від невеликого виграшу в лотерею може дати більше задоволення, ніж зарплата, яку передбачувано видають щомісяця.

Хороша дівчинка щовечора «видає зарплату», а хороший вечір із «поганою дівчиною» - виграш в лотерею! Від однакового за стилем вечора - абсолютно різні відчуття і різний рівень гормону щастя.

Навіщо зла природа заклала в людину цей механізм? Чи не для того, щоб знущатися над людьми? Навпаки, як завжди для нашої ж користі. Задоволення від несподіваної знахідки - це чудовий мотиватор для невтомних пошуків, навчання, створення чогось нового. Дофамін - гормон, який стоїть за всією мотивацією. Без цього гормону самець не старався б ганятися за самкою, добувати їжу і конкурувати за лідерство.

Не останню роль в сексуальній сфері відіграє адреналін, так званий «гормон уваги». Викид адреналіну загострює нашу сприйнятливість до первинних і вторинних статевих ознак. Дослідження показують, коли людина схвильована або перелякана, вона охочіше йде на сексуальний контакт. Тобто партнер, який не тримає в напрузі і не викликає адренолінових ковань - сексуально не приваблює.

Звичайно, кожна ситуація індивідуальна, і кожна людина - це складна система, що складається з особистої історії, дитячих травм, генетики, цінностей, вчинків та іншого. Але часто пари роблять одну і ту ж помилку.

Наука рекомендує: 

1.  Пізнання один одного та «завоювання» другої половинки. Це процес поступовий, і не варто прискорювати події.  Продовжуйте жити своїм життям, насолоджуючись історією розвитку нових відносин.

2. Дати партнеру особистий простір, щоб він встиг скучити. Варто створити дистанцію, щоб виникло тяжіння. Естель Перреле казав: «Вогню потрібне повітря, а бажанням потрібен простір». Партнери, які відчувають, що втрачають свою половинку, часто намагаються тримати його на короткому повідку, кожні 5 хвилин питаючи що з ним, і де він. Це ще більше стомлюєте і відбирає бажання бути поруч. 

3. Займіться собою. Захоплюйтесь своїм життям і тим, чим ви займаєтесь. Будьте самодостатніми, цікавтесь іншими людьми. Це прекрасно подіє на біохімію мозку вашого коханого. Всі дослідження, які вивчають відносини, сходяться в одному: маніпуляції в житті пари ні за яких умов не сприяють тривалим відносинам, заснованим на любові. 

4. Не потрапте в «дофамінову пастку». Ті, хто потрапляє в любовну залежність, вже мали досвід залежних відносин у своєму дитинстві і звикли до дофамінових сплесків та перепадів. Ось і виходить, якщо чоловік постійно приходить додому після роботи вчасно, з пакетами продуктів - це зворушливо, може, перший час, але далі - прісно. А ось якщо доведеться гадати - прийде або не прийде? З продуктами або друзями? П'яний чи тверезий? О, прийшов, один і тверезий - ура!!! Хоча мозок все розуміє, тіло вимагає своєї дози гормонів, йому без них погано. Чи можна від цього втекти? Зараз я вже можу сказати, що так. Кілька років неруйнівних відносин плюс якась справа, яке може подарувати «дофамінові піки», допоможуть позбутися нудьги. Бажано мати роботу з талановитими наставниками, що дозволяють проявляти багато самостійності і ризикувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не стати заручниками батьківських мрій і побудувати власне щастя