Психолог проэкта «Верните мне красоту»: Как предупредить анорексию

Героиня вчерашнего выпуска проэкта «Верните мне красоту» на канале «1+1» Екатерина Шевчук смогла преодолеть анорексию и изменилась до неузнаваемости.

Поделиться:

Хоча зовні героїня не справляла враження людини, що страждає анорексією,однак за психологічними симптомами діагноз був очевидним. Вона боялась вживати їжу, викидала продукти, була стурбована патологічним зважуванням. Її невроз з приводу їжі призвів до виснаження організму. З психологічної точки зору вона не справлялася з тими випробуваннями, які приготувало їй життя.

Подолавши анорексію: вражаюче перевтілення Катерини Шевчук (до і після)Психолог проекту «Поверніть мені красу» Олена Любченко допомогла учасниці подолати тривалу депресію, полюбити своє тіло і налагодити стосунки з чоловіком.

 

Про те, як не стати жертвою анорексії, експерт проекту розповіла детальніше.

«Я ─ товста», ─ такі слова жінки найчастіше вимовляють з тих самих причин, що й «я ─ негарна», «у мене страшний ніс», «у мене непривабливі груди». Причина подібних тверджень ─ низька самооцінка.

Коли немає внутрішньої впевненості, починаєш шукати опору у зовнішності.

Соціальні мережі та ЗМІ заповнені параметрами, стандартами, вимогами, в яких худощавість ─ головний критерій жіночої краси.

Коли внутрішня опора відсутня, здається, що якщо відповідатимеш канонам моди, глянцевих журналів, «модельним еталонам», то станеш щасливим і життя налагодиться саме по собі.

Недарма головною групою ризику нервової анорексії є ─ дівчата-підлітки. Саме їм неймовірно важливо бути впевненим у власній зовнішності, так як образ і розуміння внутрішнього «Я» ще знаходиться у процесі формування.  А його основи закладаються шляхом наслідування і експериментів. 

Саме у цьому віці важливо отримувати максимум підтримки і схвалення від батьків та близьких, відчувати себе потрібною і вагомою особою у сім'ї. 

Хоча «підліткові проблеми» з пошуками себе часто продовжуються й у більш зрілому віці й навіть на все життя, особливо у жінок-перфекціоністок. Ці дами найчастіше полюбляють мучити себе виснажливими дієтами і багатогодинними заняттями на тренажерах, але все одно лишаються незадоволеними собою і страждають від почуття недосконалості.

ЯК ВПОРАТИСЯ ЗІ ВСІМА ЦИМИ ПРОБЛЕМАМИ

- Шукайте, в чому ваша цінність як людини і жінки, окрім зовнішності;

- На чому може базуватися ваша впевненість у собі (досягнення, особисті якості, радощі);

- Розберіться з комплексами;

- Якщо ви зовсім перестали їсти через те, що боїтеся погладшати - йдіть до спеціаліста. Такі експерименти призводять до серйозних наслідків! Здоров'я, нерви, стосунки ─ ви ризикуєте своїм життям у всіх сенсах цього слова. Подивіться на себе і визнайте ─ ви займаєтеся самознищенням. А це терміново необхідно припинити! 

Читайте також: Як боротися з ламкими нігтями та волоссям.