Як попередити анорексію і полюбити себе: Поради психолога

Психолог проекту «Поверніть мені красу» Олена Любченко про причини і наслідки страшної хвороби – анорексії.

Поділитися:

Подолавши анорексію: вражаюче перевтілення Катерини Шевчук (до і після)Героїня вчорашнього випуску проекту «Поверніть мені красу» на каналі «1+1» Катерина Шевчук змогла подолати анорексію і кардинально змінитися зовнішньо.

Хоча зовні героїня не справляла враження людини, що страждає анорексією,однак за психологічними симптомами діагноз був очевидним. Вона боялась вживати їжу, викидала продукти, була стурбована патологічним зважуванням.

Її невроз з приводу їжі призвів до виснаження організму. З психологічної точки зору вона не справлялася з тими випробуваннями, які приготувало їй життя.

Психолог проекту «Поверніть мені красу» Олена ЛюбченкоОлена Любченко допомогла учасниці подолати тривалу депресію, полюбити своє тіло і налагодити стосунки з чоловіком.

Про те, як не стати жертвою анорексії, експерт проекту розповіла детальніше.

«Я ─ товста», ─ такі слова жінки найчастіше вимовляють з тих самих причин, що й «я ─ негарна», «у мене страшний ніс», «у мене непривабливі груди». Причина подібних тверджень ─ низька самооцінка.

Коли немає внутрішньої впевненості, починаєш шукати опору у зовнішності.

Соціальні мережі та ЗМІ диктують ідеальні параметри, стандарти, вимоги, в яких стрункість ─ головний критерій жіночої краси.

Коли внутрішня опора відсутня, здається, що якщо відповідатимеш канонам моди, глянцевих журналів, «модельним еталонам», то станеш щасливим і життя налагодиться саме по собі.

Недарма головною групою ризику нервової анорексії є дівчата-підлітки. Саме їм неймовірно важливо бути впевненими у власній зовнішності, так як образ і розуміння внутрішнього «я» ще знаходиться у процесі формування.  А його основи закладаються шляхом наслідування і експериментів. 

Саме у цьому віці важливо отримувати максимум підтримки і схвалення від батьків та близьких, відчувати себе потрібною і вагомою особою у сім'ї. 

Хоча «підліткові проблеми» з пошуками себе часто продовжуються й у більш зрілому віці, особливо це стосується жінок-перфекціоністок. Ці дами найчастіше полюбляють мучити себе виснажливими дієтами і багатогодинними заняттями на тренажерах. Однак все одно лишаються незадоволеними собою і страждають від почуття недосконалості.

ЯК ВПОРАТИСЯ З НЕВПЕВНЕНІСТЮ:

– Шукайте, в чому ваша цінність як людини і жінки, окрім зовнішності.

– На чому може базуватися ваша впевненість у собі (досягнення, особисті якості, радощі).

– Розберіться з комплексами;

– Якщо ви зовсім перестали їсти через те, що боїтеся погладшати – йдіть до спеціаліста. Такі експерименти призводять до серйозних наслідків! Здоров'я, нерви, стосунки – ви ризикуєте своїм життям. Подивіться на себе і визнайте – ви займаєтеся самознищенням. А це терміново необхідно припинити! 

Читайте також поради психолога, чому не варто придушувати сильні емоції та як їх слід вивільняти.