Як допомогти дитині побороти страхи

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Найрізноманітніші фобії з’являються у дітей від народження.

Поделиться:

 

7-річна дівчинка в костюмах принцес Disney сколихнула мережу (фото)У програмі «Сніданок з 1+1» лікар-педіатр Ганна Гнилоскуренко розповіла, як батькам краще реагувати на прояви страху в дитини та які можуть бути наслідки, якщо цю проблему не вирішувати.

Читайте також: Як швидко та ефективно вилікувати дитячий нежить.

Найрізноманітніші страхи з’являються у дітей від народження. Зазвичай немовлята побоюються гучних звуків, яскравих спалахів або незнайомців. Згодом малюки починають боятися міфічних персонажів, покарання дорослих або й навіть школи.

 Страхи у дитячому віці – неминучі, проте якщо ними знехтувати це може призвести до небезпечних наслідків.

ПРИЧИНИ ПОЯВИ ДИТЯЧИХ СТРАХІВ

З певного віку емоційна сфера дитини розширюється, дитина стає більш чутливою, вразливою і, звичайно, сприймає все трошки інакше. Через це і виникає більшість страхів.

Найчастіше діти бояться темряви, злих монстрів, яких побачили у фільмі чи комп’ютерній грі, або бути покинутими чи викраденими. Проте у більшості випадків такі страхи виникають з вини батьків. Вони часто можуть залякувати малечу вигаданими персонажами, аби заспокоїти в потрібний момент.

Якщо дитині постійно розповідають історії про Бабая, дитина поступово починає в це вірити, лякатися, а потім, на жаль, може і хворіти, - переконує Ганна Гнилоскуренко.

Проте страх може стати основою для більш серйозних проблем, наприклад для неврозу чи інших захворювань.

Страх – це викид адреналіну, який може призвести до спазму судин чи ішемії периферичних органів, - запевняє лікар.

Читайте також: Як уберегти дитину від інтернет-небезпек.

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ ПОБОРОТИ СТРАХ

Для того, щоб допомогти дитині позбутися страху, перш за все батьки повинні поговорити з дитиною. Спокійним тоном потрібно пояснити, що їх побоювання безпідставні, або в ігровій формі намагатися разом «прогнати» причину страху.

Щоб допомогти малечі позбутися страхів, передусім приділяйте їм якомога більше уваги, не критикуйте та не насміхайтеся з дитячих побоювань. Натомість підтримайте та поясніть малюкам, що вони у безпеці, - говорить експерт.

Потрібно також намагатися не нагадувати дитині про причину страху та якомога частіше переводити тему розмови в інше русло.

У таких випадках потрібно переводити розмову на іншу тему, пропонувати дитині читати більш позитивні казки. Більше перебувати на свіжому повітрі, щоб дитина не зосереджувала свою увагу саме на цій ситуації, - підказує Ганна Гнилосукренко.

Читайте також: 5 кроків, як виховати дитину самостійною.

КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯ ДО СПЕІАЛІСТА

Хронічні страхи – це серйозне навантаження на організм дитини. Вони можуть негативно вплинути не тільки на психологічний стан, а й на здоров’я в цілому.

На жаль, діти, які мають жахи, частіше хворіють в порівнянні з дітьми, які їх не мають. Вони гірше відвідують дитячі колективи, садочки, мають гірший імунітет, тому що йде навантаження на нервову систему, - зазначає лікар.

Стан постійного стресу, такого хронічного страху він залишається може залишитися і у дітей старшого віку і навіть у дорослих.

Звертатися до спеціаліста потрібно тоді, коли батьки бачать, що дитина постійно говорить про свій страх і якщо батьки самі не здатні подолати цю проблему. Тобто якщо звичайні домашні методи не допомагають, потрібно звертатися до спеціаліста – дитячого психолога, - запевняє Ганна Гнилоскуренко.

Нагадаємо, не так давно лікар порадив 4 кроки для профілактики сколіозу в дітей.

Новости по теме