Як швидко та ефективно вилікувати дитячий нежить

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Лікар-педіатр розповіла про причини нежитю та порадила дієві методи його лікування.

Поделиться:

Знизити ризик розвитку онкозахворювань і підвищити імунітет допоможе селенУ програмі «Сніданок з 1+1» лікар-педіатр Ганна Гнилоскуренко розповіла, що варто знати про нежить та як його необхідно лікувати.

Нежить – найпоширеніше захворювання серед малюків. У багатьох дітей недуг трапляється по кілька разів на рік і іноді може призвести до ускладнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповіла, як аптеки заробляють на весняному недомаганні українців

Причиною нежитю можуть бути інфекції застуди, переохолодження та алергії. Проте найнебезпечніше цей недуг протікає у малюків першого року життя.

Якщо нежить триває більше одного дня, малюк не може нормально їсти, тоді його обов’язково має оглянути лікар-педіатр протягом першої доби, - переконує лікар.                

ПРИЧИНИ НЕЖИТЮ

Існує кілька чинників, які можуть спричинити нежить у дитини. Серед них звичайне переохолодження, алергія чи наявність аденоїдів.

У деяких випадках потрібно робити спеціальний аналіз для виявлення запальних чи інших клітин, які могли спричинити нежить.

Найрозповсюдженішою причиною нежитю є вірусна інфекція. Зазвичай вона триває 5-7 днів, після чого основні гострі симптоми зникають.

Якщо після закінчення цього періоду нежить триває і є виділення іншого кольору, не відкладає ніс, або ці симптоми поєднуються, наприклад, з кашлем або якимись висипаннями, то варто звертатися за консультацією до спеціаліста, - зазначає експерт.

Наявність такого чинника нежитю як аденоїди залежить від віку. Зазвичай пік їхнього розвитку та збільшення припадає на дітей 3-5 років. У цей період малеча регулярно відвідує садочок та частіше хворіє.

Читайте також: Весняна слабкість і нездужання: Як уникнути впливу сезонних змін

ЯК ВИЛІКУВАТИ НЕЖИТЬ

Щоб полегшити нежить потрібно:

  1. Частіше провітрювати кімнату.

У приміщенні, де знаходиться хвора дитина має регулярно провітрюватися.

Більшість батьків звикли при захворюваннях навпаки якомога більше нагрівати приміщення, але насправді такі дії можуть затруднити дихання дитини, - запевняє експерт.

Також небажаним є контакт з тютюновим димом, адже він є одним із чинників алергічного процесу.

  1. Промивати ніс

Дієвим методом лікування хворого носа є також промивання. Проте замість судинозвужувальних крапель краще промивати ніс дитини фізіологічним розчином.

Для дітей першого року народження існують спеціальні аспіратори, які дозволяють добре очистити носа. Для дітей старшого віку можна також використовувати серветки, але краще користуватися звичайною водою з-під крана, - говорить експерт.

Крім судинозвужувальних спреїв можна також використовувати сольові розчини для зволоження та очищення. Якщо ж все-таки користуєтесь судинозвужувальними краплями, які зменшують набряк, то ними краще лікуватися не більше 5 днів.

Пам’ятайте, занадто старанно вичищати носа не потрібно, інакше це може погіршити стан дитини, - зауважує лікар.

Нагадаємо, нещодавно лікар розповів, як діагностувати і позбутися від сезонної депресії

Новости по теме