Як обрати постачальника газу та зручно контролювати всі нарахування, борги та переплати? (прокоментував експерт)

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Керівник енергетичного провайдера Володимир Шведкій прокоментував, як зручно користуватися газовою бухгалтерією.

Поделиться:

Зручні послуги та прозора газова бухгалтерія: як вибрати постачальника газу? Контролювати всі нарахування, сплати та борги, не виходячи з дому? На всі ці запитання у "Сніданку з 1+1" відповів керівник енергетичного провайдера Володимир Шведкій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як отримати 1000 гривень за вакцинацію: строки та алгоритм дій пояснили міністри цифрової трансформації та економіки

Чому в платіжках за газ не завжди нам приходять коректні дані та з ким треба звірятися: із постачальником або з організацією, яка займається розподілом газу? Володимир пояснив:

Взагалі ринок влаштований таким чином, що показання ваших споживань ви повинні передати в першу чергу газорозподільній компанії. Причому робити це потрібно регулярно, щомісяця, з 1 по 5 число. Чим частіше ви це робитимете, тим правильніше у вас будуть показання, які потім газорозподільна компанія передасть вашому постачальнику природного газу. Тому, якщо у вас виникають якісь питання, ви повинні звертатися до газорозподільної компанії, міськгазу, як ми звикли називати. І вже там з'ясовувати ті нарахування, які вам зробили.

Як споживачеві зробити коректну звірку по попередніх показниках газового лічільника та по всіх нарахуваннях й платіжках? Як виявити переплату? Експрет розповів:

Ви повинні звернутися до газорозподільної компанії (облгаз), в якій є сервіси (за допомогою контактцентру, відвідування офісу), в якому ви зможете уточнити ті дані, які у вас будуть (нарахування, які зроблено) і у випадку, якщо ви бачите, що у вас є переплата, то за заявою ці кошти можуть або повернути, або зарахуються за майбутній період.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вже не червоні: Київ та 8 областей України перейшли до жовтої зони. Які карантинні обмеження чекають на громадян – коментар експерта

Чи можна вирішити питання з газопостачанням не відвідуючи офіс? Шведкій прокоментував:

Коли ви звертаєтеся до газорозподільної компанії, залежно від вашого регіону, треба дивитися, чи є у неї контактцентри та інші види комунікації, за допомогою яких ви вже зможете зв'язатися з ними. Після цього ви зі своїм постачальником з'ясовуєте ті показання, які вже були нараховані і проводите оплату вже за поставлений газ своєму постачальнику.

Чи не береться додаткова плата за перехід до нового постачальника та як можна довіряти таким сервісам? Експерт пояснив:

При зміні постачальника жодних додаткових комісій не потрібно оплачувати. Це не передбачено законодавством. Ви, аналізуючи ринок, приймаєте рішення: насамперед вибираєте найкращу ціну, сервіс, і, звичайно, надійність цієї компанії. Після того, як ви вже визначилися зі своїм вибором, укладаєте з ним договір, передає пакет документів, паспорт, код і право власності на вашу нерухомість. Решту за вас зробить новий постачальник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші гроші: як і з якого віку дитина в Україні може заробити у законний спосіб та чи корисно працювати у юному віці (коментар юриста і психолога)

Чи є можливість зараз платити за спожитий газ безпосередньо постачальнику без будь-якої додаткової комісії? Володимир розповів:

Я б хотів насамперед нагадати клієнтам, що на сьогоднішній день діють лише дві платіжки: за розподіл, який оплачується облгазом, і за саме постачання, яке оплачується вашому постачальнику. Залежно від того, який у вас постачальник, ви можете вибрати засіб оплати. Як правило сьогодні, для того, щоб заощадити час, потрібно це робити онлайн.

Якщо споживач має борги або навпаки переплату за газ, чи може він перейти до нового постачальника? Шведкій прокоментував:

Так, сьогодні процедура дозволяє вам перейти навіть за наявності боргу. Але я рекомендую не накопичувати борги, тому що це все несе наслідки у вигляді штрафних санкцій, судових розглядів і, так чи інакше, при переході з боргом, вам доведеться розрахуватися з попереднім постачальником.

Нові тарифи на комуналку та додаткові потяги до Польщі: дивіться сюжет.

 

Новости по теме