Як правильно лікувати нежить дітям та дорослим

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Основні причини появи нежитю та методи його лікування для дітей та дорослих.

Поделиться:

Безкінечне чхання, закладений та мокрий ніс – одні з найнеприємніших симптомів риніту або, як називають його в народі, нежитю.Неприємні симптоми часто мучать людей, які мають застуду або грип, але причини виникнення запалень носа можуть бути зовсім іншими. У програмі «Сніданок з 1+1» дитячий отоларинголог Світлана Куліковська розповіла про те, чому виникає нежить та як з нею боротися дорослим і дітям. 

ПРИЧИНИ

  1. Порушення роботи судин 

Однією з причин нежитю може бути порушення регуляції судинної системи. В людей з таким діагнозом виникає надмірне зволоження носа, що і призводить до нежитю.

Саме погана погода є найбільшим провокатором нежитю в такому випадку, - зауважує Світлана Куліковська.

  1. Стрес

Симптоми нежитю може викликати навіть стрес. Через нього в організмі активно виробляється адреналін. Потрапляючи в кров, він звужує судини, в результаті чого починається нежить.

  1. Недостатня зволоженість повітря

Сухе повітря – ще одна з причин риніту.

При недостатній зволоженості повітря слизова оболонка носа стає чутливою до алергенів і бактерій. Тому відчуваються симптоми такі ж, як і при нежитю, - пояснює лікар.

  1. Особливості носа

Доволі частою причиною хронічного нежитю є анатомічні особливості носа. Скривлена або надто звужена перетинка дихального органу є причиною того, що людина постійно відчуває закладеність та нежить.

  1. Віруси

Найчастішими причинами гострого риніту є віруси і бактерії, які спричиняють погане самопочуття та закладеність носа.

ЛІКУВАННЯ

  1. Діти

Дуже важливо правильно очищати ніс. Найефективніше працюють морські або сольові розчини. Спочатку потрібно закапати, а потім відсмоктати спеціальними аспіраторами.

Важливо пам’ятати, що діткам до 1 року краще використовувати саме краплі, а не спреї.

У дітей  інші анатомічні особливості будови дихальних шляхів, тому спреї можуть тільки нашкодити, а не вилікувати нежить, - зазначає Світлана Куліковська.

  1. Дорослі

Щоб позбутися нежитю, дорослим і дітям після 1 року для носа варто використовувати судинно-звужувальні краплі і лише за показанням лікаря. На початкових етапах достатньо промити ніс сольовим розчином.

Потрібно пам’ятати, під час того, як ви позбавляєтеся закладеності носа спочатку варто затулити одну ніздрю, а потім іншу. 

Народні методи лікування, такі як пар картоплі та цибуля з часником не рекомендується під час лікування риніту.

Гарячий пар може призвести до опіків слизової оболонки.  А цибуля та часник можуть викликати алергічні прояви, - говорить Світлана Куліковська.

Інгалятори для гострого риніту також не є ефективними. Вони більше підходять для лікування запалень нижніх дихальних шляхів, тобто запалення гортані та легень.

Наостанок, пам’ятайте, категорично заборонено займатися самолікуванням. Неправильно підібране лікування може викликати ускладнення. Не забувайте також тепло одягатися, багато пити гарячих напоїв та дихати носом, оскільки він  є природним бар’єром, в якому повітря зігрівається і зволожується.

Нагадаємо, не так давно 1plus1.ua писав, як правильно проводити профілактику зниженого тиску без лікарських засобів.

Новости по теме